Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Sezonul turistic: cum să evităm călătoriile spre nicăieri

© Fotolia / samottLa tour Eiffel
La tour Eiffel - Sputnik Moldova
Abonare
Experții avertizează potențialii clienți, mai ales pe novici, că aceștia pot nimeri ușor în plasele escrocilor. Principalul sfat este să nu caute ceea ce este mai ieftin.

CHIȘINĂU, 26 apr — Sputnik. Odată cu venirea sezonului concediilor, mulți se întreabă cu ce operatori turistici e bine să lege prietenie și cu cine nu prea.

Managerul principal al unei companii turistice care şi-a făcut deja un bun renume pe piața noastră turistică, Ana Bolocan, a relatat pentru Sputnik că în ultimii ani s-au înmulțit cazurile de escrocherie comise de diferite "agenţii" care comercializează foi turistice.

"În diferite țări ale lumii se deschid o mulțime de agenţii turistice care mint oamenii. A apărut un număr foarte mare de site-uri care își propun serviciile și foile de călătorie. Turiștii mai puţin avizaţi pot ajunge ușor victime ale speculanților", a avertizat Bolocan.

Vin Вино - Sputnik Moldova
Turismul vinicol şi afacerile mici în domeniu pot fi dezvoltate şi în Moldova

Potrivit acesteia, primul indiciu că escrocii încearcă să vă vândă o foaie de odihnă falsă este diferența mare de preț în comparaţie cu alţi operatori.

"Toată informația este accesibilă, se poate telefona și verifica totul, în cazul în care există o propunere foarte bună. Pentru că aşa ceva se poate întâmpla. Dar este cazul să mai telefonați la câteva agenţii și să aflați totul. Dacă diferența este de 20-30 de euro, atunci nu aveți de ce să vă faceți griji, dar dacă reducerea constituie 300-500 de euro, e mai mult ca sigur că veți fi mințiți", a spus Bolocan.

Specialistul a menţionat că acum ceva timp în Moldova a existat o companie care vindea toate foile de odihnă la un preţ cu 500 de euro mai mic decât restul operatorilor. În final, au avut de suferit 60 de oameni — aceştia au venit la aeroport, dar nimeni nu i-a întâmpinat acolo, alegându-se astfel cu nimic. De aceea primul semn că sunteți mințiți este prețul foarte mic.

"Întotdeauna trebuie să aveţi în vedere contractul — acesta trebuie cerut neapărat. De regulă, escrocii nu prezintă nici un document oficial. Acesta este al doilea indiciu. Aceste companii au licență, pentru că licență pentru activitate turistică este probabil cel mai simplu document pe care îl poți obține în Moldova", a continuat Bolocan.

Potrivit acesteia, dacă aţi primit vreun document, este necesar să verificați dacă are pe el ștampila și semnătura.

Ирина Мироник - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Turismul intern din Moldova, în plină ascensiune

Expertul a subliniat că orice agenție turistică este obligată să elibereze un voucher turistic, deoarece acesta este un documentul principal în Moldova, în baza căruia agenţiile își prezintă darea de seamă pentru fiecare turist.

După cum a subliniat Bolocan, dacă acest document nu v-a fost prezentat, atunci el trebuie cerut. Fiecare voucher este numerotat, iar odată ce acesta a fost prezentat, este greu să mai faci vre-o maşinaţie.

Agenţiile turistice false pot fi identificate și după anumite semnalmente exterioare — numărul de persoane care lucrează la firmă și cât de profesionist pot răspunde acestea la întrebări.

"De obicei, escrocii lucrează un timp scurt. Deschid agenţia, adună câteva mii de euro, și în ziua următoare o închid. Acolo lucrează maximum doi oameni. Dacă îi veţi întreba niște lucruri mai complicate, ei nu vă vor putea răspunde", a explicat specialistul.

Pentru a vă convinge că agenţia este veritabilă și că acolo lucrează profesioniști, Bolocan mai recomandă să întrebaţi denumirea companiei aeriene, tipul de avion și câte locuri are acesta. După care imediat puteţi afla pe site-urile companiilor aeriene cât de corect v-au răspuns angajaţii.

"Profesioniștii adevăraţi vor răspunde la aceste întrebări fără probleme. Iar companiile care se ocupă de escrocherii, de obicei, nu au specialiști, acolo lucrează angajaţi de o singură zi", a încheiat Bolocan.

Fluxul de știri
0