Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Unde au preferat să se odihnească moldovenii şi de ce ne ocolesc străinii

© Sputnik / Vladimir PolusatovTurcia
Turcia - Sputnik Moldova
Abonare
Chiar dacă Turcia a fost zguduită în ultima perioadă de numeroase atacuri teroriste şi cataclisme politice, această ţară rămâne în continuare principala destinaţie turistică a moldovenilor Aproape o treime dintre turiştii plecaţi în străinătate au ales să se odihnească anume aici.

CHIŞINĂU, 21 aug — Sputnik. Numărul cetăţenilor străini care au venit în ţara noastră în prima jumătate a anului curent s-a redus cu 15 procente, în schimb a crescut numărul cetăţenilor moldoveni care au optat pentru turismul intern.

Владимир Черников о путешествии по Молдове - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Un călător din Rusia are reţeta succesului pentru turismul moldovenesc

În lunile ianuarie-iunie 2016, aproape 87 de mii de turişti şi excursionişti au beneficiat de serviciile acordate de agenţiile de turism şi operatorii turistici din Republica Moldova. Numărul acestora a înregistrat o scădere de 9 la sută comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

Potrivit Biroului Naţional de Statistică (BNS), reducerea numărului de turişti şi excursionişti a fost condiţionată de micşorarea cu 15% a cetăţenilor străini care au venit în ţara noastră şi cu 10,9% a rezidenţilor Republicii Moldova care au mers în străinătate.

Totodată, a fost în creştere cu 2,1% numărul celor care au optat pentru turismul intern, precizează sursa.

Dintre cei 5,7 mii de turişti şi excursionişti străini, care au vizitat Republica Moldova în ianuarie-iunie 2016 şi au beneficiat de serviciile agenţiilor de turism şi a operatorilor turistici, 69,3% au sosit în scopuri de odihnă, recreere şi agrement, 22,1% — de afaceri şi profesionale şi 3,9% — de tratament.

Cei mai mulţi turişti au venit în ţara noastră din România (18,4%), Ucraina (12,0%), Federaţia Rusă (11,0%), Germania (7,4%), Statele Unite ale Americii (6,9%), Polonia (4,9%), Turcia (4,3%) etc.

Numărul turiştilor care au plecat în străinătate a fost în prima jumătate a anului de 64,7 mii, cu 10,9% mai puţin comparativ cu aceeaşi perioadă din anul 2015.

Destinaţiile preferate de moldoveni sunt, în principal, Turcia (28,8% din totalul celor plecaţi în străinătate), Bulgaria (25,6%), România (19,5%), Grecia (12,0%), Ucraina (2,1%), Italia (1,5%), Spania (1,1%), Republica Cehă (0,9%).

Numărul de turişti şi excursionişti participanţi la turismul intern în ianuarie-iunie 2016 a constituit 16,5 mii, în creştere cu 2,1% comparativ cu perioada similară din anul 2015. Deplasarea rezidenţilor moldoveni în interiorul ţării, în scop turistic, a fost organizată în special de agenţiile de turism şi operatorii turistici din municipiul Chişinău (48,9%) şi regiunile de dezvoltare Centru (29,0%) şi Sud (21,1%).

Fluxul de știri
0