Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Doga despre declarația împotriva Rusiei: unde am putut să spun asemenea prostii

© Sputnik / Екатерина Чеснокова / Accesați arhiva multimediaЗакрытие фестиваля "Дух Огня" в Ханты-Мансийске
Закрытие фестиваля Дух Огня в Ханты-Мансийске - Sputnik Moldova
Abonare
Într-un comentariu exclusiv pentru Sputnik Moldova, compozitorul moldovean de renume mondial Eugen Doga a spus că nu a făcut nicio declarație împotriva Rusiei, și s-a referit la posibilitatea înaintării candidaturii sale la postul de președinte al RM.

CHIȘINĂU, 9 aug — Sputnik. Un scandal de proporţii s-a iscat în jurul renumitului compozitor moldovean de renume mondial Eugen Doga. Pe internet, pe site-ul petițiilor change.org, utilizatorii adună semnături pentru susținerea iniţiativei de a-i fi retrasă muzicianului cetățenia rusă.

Russia Moldova Россия Молдова Фла Флаги - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Reuniune importantă la Moscova pentru relațiile economice moldo-ruse

Potrivit textului petiției, Doga „primește din partea Rusiei decorații, premii și își câștigă existența. Totodată, el împroașcă insistent cu noroi Rusia și poporul rus. Strigă pe la toate colțurile despre lezarea drepturilor Moldovei și a cetățenilor săi de către „imperialismul rus". Prea mult i se permit acestui „om" să toarne noroi chiar pe banii noștri, chiar în casa noastră".

Autorii documentului sunt nedumeriți: cum poți „să folosești de banii contribuabililor ruşi pentru a promova concepțiile ultraunioniste, proromânești".

„Eugen Doga trebuie să fie lipsit de cetățenia rusă, de toate premiile și decorațiile ruse și să fie deportat din Rusia în Moldova. Să trăiască în Patrie! Cu pensia moldovenească, și nu cu banii „ocupanților"", se spune în document, autori căruia menționează că vor trimite petiția pe adresa Guvernului Rusiei.

Petiția deja a fost semnată de câteva sute de persoane. Corespondentul Sputnik a reușit să-l contacteze pe compozitor și să afle ce părere are în legătură cu această inițiativă.

„Ei, este normal. Da eu credeam că sunt milioane", astfel a comentat Doga începutul colectării semnăturilor întru susținerea inițiativei de a i se ridica cetățenia Rusiei. „Și ce scrie acolo?", a întrebat compatriotul nostru cu renume mondial.

„Unde au găsit ei opiniile mele proaste despre Rusia? Să găsească astfel de declarații făcute de mine. De unde scot ei în general toate acestea? Singuri le născocesc și apoi le citează. Interesant, unde am putut spune eu așa ceva? Nici măcar nu poți comenta asemenea prostii. Aș vrea să-i văd pe acești „patrioți de la distanță ai Rusiei", a spus Doga.

Vorbind despre planurile de creație pe viitor, Doga a menționat că are stabilite concerte în FR.

„Am planificate concerte în Rusia, atât de dragă acestor născocitori. Nu știu ce au făcut ei pentru Rusia, acești „mari" patrioți. Pe mine însă mă așteaptă concertele de la Novosibirsk, Krasnoiarsk, Moscova și alte orașe. La Chișinău voi concerta pe 31 august", a specificat Doga, adăugând că acest concert va fi consacrat celor două evenimente: Ziua Independenței Moldovei și Sărbătorii Limbii.

© Sputnik / Алексей Никольский / Accesați arhiva multimediaConcert jubiliar al lui Eugen Doga
Concert jubiliar al lui Eugen Doga - Sputnik Moldova
Concert jubiliar al lui Eugen Doga

Compozitorul a comentat totodată eventualitatea înaintării candidaturii sale pentru funcţia de președinte al Republicii Moldova.

„Nu am nici o părere în acest sens, deoarece nimeni nu mă contactează. Știu ceea ce știe toată lumea. Și mă comport cum se comportă toată lumea. Nicicum", a comentat Eugen Doga.

La întrebarea dacă este pregătit să conducă Republica Moldova, Doga a menționat că nici măcar nu poate comenta acest lucru.

„Nu pot să comentez asemenea lucruri. Ele sunt în afara mea, de aceea nu pot să am vreo opinie în acest sens", a conchis Doga.

Fluxul de știri
0