Tot ce trebuie să știi dacă vrei să îți faci pașaport românesc

© cazacu21.roPașaport român
Pașaport român - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
În perioada de vară, a vacanțelor, numărul solicitărilor de eliberare a pașapoartelor crește considerabil. În ultimele zile, în Iași aglomerația la ghișee a devenit infernală. Cei care vor să afle mai repede informații legate de actele necesare, taxe, modalități de plată și alte date importante, pot accesa articolul de mai jos.

BUCUREŞTI, 4 aug — Sputnik. Un detaliu important pentru cei care vor să plătească taxele pentru eliberarea pașaportului este că plata în numerar a serviciului nu se mai face prin casieriile CEC Bank, potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Interne.

Coadă pașapoarte - Sputnik Moldova
Cozi enorme la pașapoarte Iași. Câte pașapoarte se eliberează zilnic

Sumele se încasează într-un cont unic deschis la Trezoreria Statului, pe numele Instituției Prefectului, potrivit comunicatului. La Iași, contul unde trebuie virată taxa este RO42TREZ406502602X023206, Trezoreria Municipiului Iaşi, CUI: 4541599 — Instituţia Prefectului Judeţului Iaşi.

În comunicat se mai precizează că MAI a diversificat modalităţile de plată a taxelor pentru eliberarea paşapoartelor. Acestea pot fi achitate prin Internet Banking, virament bancar, mandat poştal sau în numerar la casieriile unităților Trezoreriei Statului și la casieriile Instituției Prefectului.

Dacă plata se face online, solicitantul trebuie să prezinte extrasul de cont doveditor, certificat de bancă. Când plata se efectuează prin mandat poştal, este necesară prezentarea facturii aferente emise de oficiul poştal, ca document doveditor al plăţii.

Pașapoarte Iași - Sputnik Moldova
Solicitarea pașaportului românesc la Iași se face în condiții jalnice (VIDEO)

Referitor la taxe, cei care vor să își facă pașaport simplu temporar au de plătit suma de 219 lei. Acest tip de pașaport are valabilitatea un an și se eliberează în cel mult 3 zile lucrătoare. Pentru persoanele care au vârsta peste 12 ani, paşaportul simplu electronic costă 283 lei, iar pentru cele care nu au împlinit 12 ani, preţul este de 258 lei. Paşaportul simplu electronic are valabilitate de 5 ani şi se eliberează după 14 zile calendaristice.

Persoanele care solicită eliberarea unui pașaport trebuie să prezinte următoarele acte:

Pentru eliberarea unui pașaport electronic, persoanele majore trebuie să prezinte cartea de identiate, chitanţa în valoare de 283 lei şi paşaportul anterior. Minorii care nu au împlinit 14 ani trebuie să aibă certificatul de naştere în original, documente de identitate ale părinţilor, paşaportul anterior al minorului, precum şi 258 lei pentru minorii până în 12 ani sau 283 lei pentru minorii cu vârstă între 12 şi 14 ani. Minorii care au împlinit 14 ani trebuie să prezinte cartea de identiate, declaraţiile privind acordul de eliberare a paşaportului pentru minor date de ambii părinţi, chitanţa în valoare de 283 lei şi paşaportul anterior.

Pașaport românesc - Sputnik Moldova
Oficial: Ordonanță de Urgență în problema prelungirii pașapoartelor românești

Pentru eliberarea pașaportului simplu temporar, persoanele majore trebuie să aibă cartea de identiate, chitanţa care să dovedească plata a 219 lei şi paşaportul anterior. Minorii care nu au împlinit 14 ani vor prezenta certificatul de naştere în original, documente de identitate ale părinţilor, chitanţa în valoare de 219 lei şi paşaportul anterior. Minorii care au împlinit 14 ani vor aduce cartea de identitate, declaraţiile privind acordul de eliberare a paşaportului pentru minor formulate de ambii părinţi, chitanţă de 219 lei şi paşaportul anterior.

La depunerea cererii de eliberare a unui nou paşaport, cetăţenii români care au domiciliul în Republica Moldova trebuie să aducă copii xerox ale următoarelor acte: certificatul de naştere românesc, certificatul de căsătorie românesc (dacă este cazul) şi certificatul de cetăţenie.

Potrivit comunicatului MAI, cetăţenii pot depune cereri pentru eliberarea paşapoartelor la orice serviciu public comunitar, indiferent de locul de domiciliu.

Paşaportul simplu electronic poate fi ridicat de la orice serviciu public comunitar pentru eliberarea şi evidenţa paşapoartelor, nu numai de la cel unde s-a depus cererea, cu condiţia ca cetăţeanul să fi optat pentru acest lucru la depunerea cererii.

De asemenea, paşapoartele simple electronice se pot livra prin curier la adresa de domiciliu sau la reşedinţă, în schimbul unei taxe suplimentare care se plăteşte în momentul primirii documentului. 

Fluxul de știri
0