Solicitarea pașaportului românesc la Iași se face în condiții jalnice (VIDEO)

© ziaruldeiasi.roPașapoarte Iași
Pașapoarte Iași - Sputnik Moldova
Abonare
Fluxul imens de cetățeni ai Republicii Moldova care solicită pașaportul românesc la Iași creează busculade. Serviciul Pașapoarte nu este în stare să facă față.

CHIȘINĂU, 29 iunie — Sputnik. Presa din România este scandalizată de situația de la Serviciul Pașapoarte din Iași pe care o compară cu aglomerația refugiaților la frontiera siriano-turcă, unde zilnic sute de oameni stau la cozi imense, dorm pe scaune sau direct pe jos, fără acces la toaletă și apă potabilă.

© ziaruldeiasi.roPașapoarte Iași
Pașapoarte Iași - Sputnik Moldova
Pașapoarte Iași

Într-un material amplu publicat în „Ziarul de Iași" reporterii descriu condițiile mizerabile în care cetățenii Republicii Moldova sunt obligați să aștepte eliberarea pașapoartelor românești. În timp ce fluxul cetățenilor moldoveni care vor să perfecteze actele a devenit tot mai mare, o parte a angajaților, inclusiv directorul instituției sunt plecați în concediu de vară, iar sistemul de rezervare este deseori nefuncțional, afirmă sursa citată.

"Oameni care stau de cu seară la cozi inimaginabile, în speranţa că vor prinde la ora 8 dimineaţa, când se deschid uşile, un bon pentru o programare, şi din care unii cad leşinaţi în cap, umplând de sânge podelele şi tălpile celorlalţi. Părinţi care vin cu noaptea în cap de mână cu copilaşii mici, şi care adorm pe scaune sau chiar direct pe jos. Pe o zăpuşeală ucigătoare, nici măcar apă nu ai de unde lua, toaletele fiind toate încuiate", se spune în publicație.

Insuficiența de cadre

Reporterii Ziarului de la Iași au încercat să contacteze funcționarii responsabili de la Serviciul Pașapoarte, însă toți sunt plecați în concediu. Potrivit prefectului județului Iași Marian Grigoraş, în subordinea căruia se află Serviciul Pașapoarte, numărul scăzut de angajați și viteza scăzută de procesare este cauzată de tergiversarea concursului de selectare a noilor angajați. În prezent, la Serviciul Pașapoarte sunt angajate 20 de persoane, dintre care patru se află în concediu.

"Eu am făcut mai multe demersuri de când am venit pe funcţie, să găsim o posibilitate de suplimentare a numărului angajaţilor, însă din păcate, până în momentul de faţă, nu s-a putut", afirmă prefectul.

© ziaruldeiasi.roPașapoarte Iași
Pașapoarte Iași - Sputnik Moldova
Pașapoarte Iași

În același timp funcţionarii recomandă cetăţenilor din Republica Moldova să ceară eliberarea paşapoartelor chiar la ei în ţară, pentru a evita aglomeraţia din România. „Avându-se în vedere că Serviciul Paşapoarte Iaşi este suprasolicitat, pentru a se evita aglomeraţia este recomandat ca cetăţenii din Republica Moldova care au dobândit cetăţenia română să depună cererea de eliberare a paşaportului românesc la Ambasada sau Consulatul României din Chişinău, Bălţi sau Cahul. Tot de aici se şi pot ridica", se mai arată pe site-ul instituţiei.

Fluxul de știri
0