Exercițiile militare din Transnistria produc la București armăsari din țânțari

© novostipmr.comВоеннослужащие оперативной группы российских войск в Приднестровском регионе Молдовы провели учения по противодействию терроризму.
Военнослужащие оперативной группы российских войск в Приднестровском регионе Молдовы провели учения по противодействию терроризму. - Sputnik Moldova
Abonare
Unii jurnaliști români, după ce au tras cu coada ochiului prin presa transnistreană, au ajuns la concluzia că trupele militare subordonate autorităților de la Tiraspol simulează invadarea Republicii Moldova.

CHIȘINĂU, 4 aug – Sputnik. Într-un articol publicat joi de b1.ro, care prin titlul său anunță o simulare a invadării Republicii Moldova, urmează, de fapt, o relatare despre un exercițiu militar prin care a fost ”simulat un atac terorist”.

Вице-премьер РФ Д. Рогозин - Sputnik Moldova
Vicepremierul rus: România nu reprezintă niciun pericol pentru Transnistria

Protagoniștii exercițiului, mai observă autorii articolului, sunt militarii ruși dislocați în regiunea transnistreană a Republicii Moldova și cei ai trupelor subordonate Tiraspolului.

Tot joi, Ministerul Apărării de la Chișinău și-a exprimat ”îngrijorarea în legătură cu desfășurarea ilegală, în raioanele de est ale Republicii Moldova, a exercițiilor comune ale forțelor speciale transnistrene și unităților Grupului Operativ al Trupelor Ruse din regiune” și a menționat că ”aceste aplicații sfidează legislația națională”.

Corespondenții Sputnik au discutat despre acest subiect cu mai mulți experți de la Chișinău, pentru a obține o explicație mai amplă referitor la exercițiile militare din raioanele de este ale Republicii Moldova.

Experții moldoveni au subliniat că astfel de exerciții se desfășoară periodic în Transnistria, iar faptul că Chișinăul le dezaprobă de fiecare dată nu este ceva ieșit din comun, deoarece regiunea transnistreană face parte din teritoriul Republicii Moldova recunoscut la nivel internațional, iar acțiunile autorităților de la Tiraspol sunt în afara câmpului constituțional al Republicii Moldova.

Встреча глав МИД РФ и Молдавии С.Лаврова с А.Галбуром - Sputnik Moldova
Lavrov: FR este gata să fie garantul reglementării între Chișinău și Tiraspol

Pe de altă parte, autoritățile de la Tiraspol, susțin experții, nu își pot permite să renunțe la astfel de exerciții. Renunțarea la demonstrațiile de forță militară este văzută la Tiraspol drept o exteriorizare a slăbiciunii atât în exterior, cât și în fața oamenilor, instituțiilor și organizațiilor din regiune.

Totodată, experții moldoveni subliniază că dincolo de reacțiile oficiale ale Chișinăului, în Republica Moldova toți sunt destul de relaxați. În Transnistria au loc periodic exerciții militare. Regiunea transnistreană e atât de mică, încât orice deplasare, fie și a unei ”trotinete militare”, este vizibilă, însă nu creează panică. Dar mai cu seamă la ora actuală Tiraspolul nu are nici un interes să provoace Chișinăul sau Kievul. Actualmente, Tiraspolul și așa este foarte constrâns de Republica Moldova și de Ucraina, iar ceea ce poate să facă este mai curând o mobilizare internă îndreptată spre depășirea multiplelor probleme și amenințări interne, decât un gest sau un mesaj prin care ar fi vizate entități externe.

Unii experți mai subliniază că exagerările unor jurnaliști de la București pot fi explicate, cel mai probabil, prin proverbul ”frica are ochii mari”, iar mediului politic și de experți din România îi lipsește o cunoaștere obiectivă a situației reale din raioanele de vest ale Republicii Moldova, nemaivorbind de cea din regiunea transnistreană.

Fluxul de știri
0