Lavrov: FR este gata să fie garantul reglementării între Chișinău și Tiraspol

© Sputnik / Виталий Белоусов / Accesați arhiva multimediaВстреча глав МИД РФ и Молдавии С.Лаврова с А.Галбуром
Встреча глав МИД РФ и Молдавии С.Лаврова с А.Галбуром - Sputnik Moldova
Abonare
Rusia pledează pentru menținerea Transnistriei în componența Republicii Moldova, ca stat unitar, a declarat șeful diplomației ruse.

CHIŞINĂU, 4 apr – Sputnik. Miniştrii de externe ai Republicii Moldova şi Federaţiei Ruse s-au întâlnit luni la Moscova. Cei doi diplomaţi discută aspectele importante de pe agenda bilaterală. În debutul întâlnirii cu şeful diplomaţiei de la Chişinău, Andrei Galbur, ministrul de Externe al FR Serghei Lavrov a subliniat importanţa impulsionării reglementării transnistrene.

„Federația Rusă este gata să continue a fi garantul reglementării între Chișinău și Tiraspol”, a subliniat acesta.

Ministrul a precizat că Moscova susține procesul de reglementare transnistreană în formatul 5+2.

„Suntem cu toții de acord că în baza unor pași mici, dar concreți, să restabilim vitalitatea acestui mecanism și să trecem de la probleme simple la rezolvarea celor dificile, inclusiv la determinarea unui statut definitiv al Transnistriei în componența unei stat unitar Moldova”, a spus Lavrov la conferința de presă a celor doi diplomați.

Totodată şeful diplomaţiei ruse a apreciat faptul că omologul său moldovean a efectuat prima sa vizită externă în noua sa calitate anume la Moscova.

„Ne bucură faptul că prima vizită în noua dumneavoastră calitate – cea de ministru al afacerilor externe, o efectuaţi la Moscova”, a spus Serghei Lavrov.

Serghei Lavrov a menționat că partea rusă apreciază gestul ministrului moldovean de externe, care confirmă continuitatea înţelegerilor şi relaţiilor bilaterale, dar şi dorinţa comună de activizare a examinării multiplelor chestiuni care s-au adunat pe agenda comună moldo-rusă.

La rândul său, Andrei Galbur i-a mulţumit lui Serghei Lavrov pentru invitaţia la Moscova şi pentru posibilitatea de a purta o discuţie temeinică asupra întregului spectru de chestiuni actuale din agenda bilaterală.

Fluxul de știri
0