Vicepremierul rus: România nu reprezintă niciun pericol pentru Transnistria

© Sputnik / Мирослав РотарьВице-премьер РФ Д. Рогозин
Вице-премьер РФ Д. Рогозин - Sputnik Moldova
Abonare
România nu reprezintă niciun pericol pentru regiunea transnistreană. Adevăratul pericol vine din partea Ucrainei și a radicalilor ucraineni, care ar putea atrage într-un conflict și militarii moldoveni. Rusia este gata să intervină în caz de necesitate.

CHIȘINĂU, 6 iulie — Sputnik. Cel mai mare pericol pentru Transnistria vine din partea Ucrainei, nu a României, a declarat Dmitri Rogozin în cadrul unui briefing comun cu Evgheni Șevciuc, președintele autoproclamatei Republici Moldovenești Nistrene și membrii Guvernului de la Tiraspol, răspunzând la întrebarea legată de exercițiile militare de pe teritoriul Republicii Moldova și incidentul legat de zborurile nesancționate ale avioanelor românești în spațiul aerian al Transnistriei.

Politicianul rus a subliniat că indiferent de ambițiile sale, România este parte a Alianței Nord-Atlantice, fiind legată de anumite obligațiuni față de ceilalți membri ai organizației, motiv pentru care sunt excluse orice acțiuni agresive unilaterale în raport cu Transnistria.

„În ce privește Transnistria, amenințările pot veni dintr-o altă direcție, oricât ar putea părea de surprinzător, nu din partea României. România este, totuși, membru NATO, și, în pofida unor ambiții, puțin probabil că va acționa împotriva solidarității din Alianță", a declarat Rogozin.

Vicepremierul rus a mai precizat că „Ucraina este o problemă mare".

„Și cu cât avansează, cu atât este mai profundă această psihoză care intră în creierul așa-numitei elite politice a Ucrainei. Sunt posibile și provocări", a spus el.

Вице-премьер РФ Д. Рогозин - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Rogozin: Transnistria poate conta oricând pe ajutorul din partea Rusiei

Dmitri Rogozin a sfătuit politicienii de la Chișinău să fie prudenți în relația cu Kievul în problema transnistreană.

„Politicienii de la Chișinău trebuie să fie atenți în relațiile cu Ucraina la subiectul Transnistriei, pentru că radicalii ucraineni ar putea folosi anumite misiuni comune cu moldovenii pentru a face provocări și să ațâțe spiritele și să-i compromită pe moldoveni. Noi nu am dori acest lucru, pentru că vrem să construim relații bune cu Moldova motiv pentru care Chișinăul trebuie să fie precaut", a conchis oficialul rus.

Potrivit lui Rogozin, "Rusia monitorizează situația la frontierelor Transnistriei și este gata să acorde oricând un sprijin. Un factor suplimentar pentru securitatea RMN îl reprezintă prezența trupelor ruse de menținere a păcii".

Fluxul de știri
0