Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Obsesia lui Leancă şi disensiunile din PPEM

© PPEMIurie Leancă
Iurie Leancă - Sputnik Moldova
Abonare
Liderul PPEM, Iurie Leancă, a semnat vineri un Acord de parteneriat cu Coaliţia de Guvernare. În urma acestui acord, fostul premier s-a ales şi cu o funcţie. Deputatul a subliniat însă că nu este vorba de o afiliere la alianţa de guvernare.

CHIŞINĂU, 30 iul — Sputnik. Despre semnarea Acordului cu privire la Parteneriatul Naţional pentru Integrare Europeană au anunţat vineri seara spicherul Andrian Candu şi şeful PPEM Iurie Leancă. Cel din urmă va prelua de la Candu conducerea Consiliului parlamentar pentru integrare europeană.

Iurie Leancă Юрие Лянкэ - Sputnik Moldova
Politică
Leancă se ţine cu dinţii de Acordul de asociere

Leancă a precizat că elementele cheie ale acordului sunt reforma justiţiei şi lupta împotriva corupţiei. Totodată, deputatul a declarat că din această nouă poziţie va încerca să facă lumină în cazul fraudelor bancare. În calitate de preşedinte al Consiliu, el va solicita o expertiză europeană pentru a accelera derularea investigaţiei.

Şeful PPEM a mărturisit că are o obsesie şi anume ca până la expirarea mandatului actualului Parlament, în 2018, să existe toate premisele necesare pentru depunerea cererii de aderare la Uniunea Europeană.

PPEM a iniţiat dialogul cu majoritatea parlamentară în urma unei invitaţii lansate de Consiliul Coaliției de Guvernare de a consolida forțele parlamentare proeuropene.

Юрий Лянкэ - Sputnik Moldova
Politică
Cel puțin un timp, Leancă va fi candidat la funcţia de Preşedinţie

Acest pas nu pare să fie agreat însă de către întreaga conducere a formaţiunii. Astfel, anumite rezerve privind colaborarea Partidului Popular European din Moldova cu Guvernarea a exprimat vicepreşedintele acestuia, Oazu Nantoi.

Fostul „simplu premier" şi-a admonestat colegul într-o postare pe pagina sa de Fasebook, acuzându-l că şi-ar ataca pe la spate colegii.

„Mă bucur că, în sfârșit, Oazu și-a amintit că este vicepreședinte ‬și nu „un simplu" analist politic. Mă întristează, însă, că având posibilitatea să discute deschis în cadrul partidului, a ales să-și atace colegii. În rest, atunci când dai tuturor lecții de moralitate, e bine să privești puțin și în propria curte", a scris Leancă.

El i-a amintit lui Nantoi că în orice partid politic de tip european, cum este PPEM, atunci când se ia o decizie cu o majoritate de voturi minoritatea se conformează deciziei.

„Se pare că dl Nantoi nu știe să accepte această regulă elementară", a constatat capul popularilor europeni din Moldova.

Mai mult decât atât, el şi-a acuzat colegul că nu ar fi dedicat trup şi suflet formaţiunii din care face parte, nutrind simpatii mai profunde pentru un alt partid.

„O spun deschis, așa cum ați văzut cu toții — Oazu Nantoi a fost tot timpul cu un picior în PPEM și unul în alt partid. Noi am acceptat însă și acest lucru, am considerat că e o chestiune de opțiune și va veni un moment când va decide unde vrea să rămână. Poate a venit acel moment și trebuie să aibă tăria să aleagă, deoarece PPEM rămâne unit", a avertizat Leancă.

Amintim şeful PPEM, Iurie Leancă, nu și-a dat votul pentru investirea Guvernului condus de Pavel Filip. La vremea respectivă, el şi-a motivat gestul în felul următor:

"Am fost acolo și n-am votat un Guvern creat pe furiș. Mulțumesc întregii echipe ‪PPEM‬ pentru susținere. Spiritul civic trebuie susținut, dar nimic nu poate justifica violențele".

Fluxul de știri
0