Roșca despre Moldova: nu suntem apendicele altor state și nici o eroare istorică

© Sputnik / Rodion ProcaIurie Roşca
Iurie Roşca - Sputnik Moldova
Abonare
Președintele Universității Populare din Republica Moldova, jurnalistul și politicianul Iurie Roșca, a dedicat vineri un comentariu amplu, ca răspuns la opinia exprimată cu o zi mai devreme de politologul rus Aleksandr Dughin, despre faptul că Moldova poate să renască prin cultură română și rusă.

CHIȘINĂU, 30 iul – Sputnik. În opinia lui Iurie Roșca, ”Dughin a expus tot ce este cu adevărat important pentru societatea noastră, dar și în egală măsură pentru România”.

А.ДУГИН / Aleksandr Dughin - Sputnik Moldova
Aleksandr Dughin: Moldova poate să renască prin cultură română și rusă

”Niciodată până acum nimeni dintre intelectualii ruși n-a exprimat mai exact și mai lapidar esența problemelor poporului nostru și n-a propus cheia pentru rezolvarea lor. În ultimii ani personal am scris o multitudine de articole în limbile română și rusă anume în același spirit. Anume pe o astfel de undă s-au desfășurat toate întâlnirile profesorului Dughin la Chișinău, în cadrul cărora am vorbit de o manieră perfect complementară despre felul în care vedem relațiile dintre Moldova și Rusia. Tocmai de aceea am și tradus patru dintre cărțile lui, subliniind în prefețele la aceste lucrări esența unei noi viziuni asupra relațiilor moldo-ruso-române”, scrie Roșca.

El amintește că ”Dughin propune societății noastre, clasei politice și tuturor celor care iubesc cu adevărat Patria noastră să-și concentreze gândurile și voința asupra necesității de a face un salt paradigmatic, să depășească vechile calapoade și să urce la un cu totul alt nivel de înțelegere a problemelor profunde ale societății noastre în actualul context global”, iar ”cea mai puternică voce a gândirii filosofice și politice din Rusia de azi ne atrage atenția asupra faptului că e nevoie să renunțăm cât mai urgent la nișa primitivă și confortabilă, în care s-a împotmolit societatea noastră în ultimul sfert de veac”.

Roșca subliniază că se impune renunțarea la divizarea în tabere beligerante de adepți ai Rusiei și ai României.

Iurie Roșca - Sputnik Moldova
Politică
Roşca: Moldova este ameninţată de globalizare şi de imperialismul american

”Potrivit acestei logici, dacă nutrești simpatie pentru Rusia, atunci în mod obligatoriu trebuie să fii românofob, și viceversa, dacă ești românofil, atunci ești în mod automat rusofob. Într-adevăr, perioada postsovietică a trecut sub semnul confruntării pe subiecte identitare, sub semnul bătăliilor pentru denumirea limbii. Aș vrea să subliniez și cu această ocazie: în urma unei experiențe istorice dramatice, în societatea noastră s-au statornicit două denumiri ale aceluiași fenomen lingvistic, moldovenească și română. Această realitate n-ar trebui să mai fie privită în spirit conflictual, ci în unul complementar, fiecare având deplina libertate să utilizeze formula ce îi este mai pe plac. Dughin are perfectă dreptate și atunci când vorbește despre ignoranța multor patrioți de meserie de talie locală sau prieteni de serviciu ai Rusiei, care, prezentând România pe post de ”dușman extern”, doar dăunează procesului de ameliorare a relațiilor noastre cu Rusia”, notează în continuare jurnalistul.

Potrivit lui, avem nevoie de o Idee Națională ca forță unificatoare. Însă aceasta se poate cristaliza cu atât mai curând, ”cu cât mai repede vom reuși să ne tratăm cu toții de virusul liberal, cu cât mai curând vom putea să dezrădăcinăm, să stoarcem din noi înșine sindromul de imitatori ai modului de gândire și ai modelului de organizare occidental, globalist și atlantist, cu atât mai ușor ne va fi să recăpătăm esența noastră civilizațională autentică”.

Iurie Roșca Юрие Рошка - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Roşca: 2016, un nou an de robie economică faţă de Occident

Iurie Roșca a mai ținut să sublinieze că ”anume Moldova trebuie să devină o punte de aur între culturile rusă și cea română”, iar ”astăzi misiunea adevăraților patrioți ai Moldovei, României și Rusiei constă în demascarea ordinii mondiale și a viziunii asupra lumii impuse din exterior, în apelul la adevăratele noastre valori tradiționale, religioase și culturale, care ne unesc în cel mai firesc mod în rezistența în fața hegemoniei americane și a rețelei sale sub forma unor agenți de influență de la Fundația Soros și altor elemente subversive, care s-au oploșit în diverse ONG-uri, în instituții culturale sau mediatice, impunându-ne o agendă străină intereselor noastre”.

Autorul menționează că ”un dușman comun întotdeauna solidarizează. Iar dușmanul nostru, al moldovenilor, al românilor, al rușilor, este unul: corporatocrația americană, sforarii politicii mondiale, rechinii capitalismului speculativ, cămătăresc, care împing toate popoarele lumii în prăpastie”.

La final Roșca a ținut să sublinieze că ”poporul nostru nu dorește să se alipească sau să se dizolve în interiorul altor state”. El este de părere că noi, moldovenii, ”știm cum să realizăm principiul autoguvernării naționale și statale, unul sacru pentru noi”, iar ”independența noastră, suveranitatea de stat reprezintă niște valori netrecătoare”.

”Nu suntem apendicele altor state și nici o eroare istorică. Suntem capabili să preluăm tot ce e mai bun de la frații noștri. Însă rolul de ”frate mai mic”, de margine, de fundătură este unul inacceptabil. Iar criza de azi reprezintă doar un prilej extraordinar să ne tratăm de maladiile colective, să ne punem pe picioare, să ne descovoiem spatele și să privim cu alți ochi lumea din jur”, a punctat Iurie Roșca.

Fluxul de știri
0