Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Roşca: 2016, un nou an de robie economică faţă de Occident

© fb.com/iurie.rosca.1Iurie Roșca Юрие Рошка
Iurie Roșca Юрие Рошка - Sputnik Moldova
Abonare
Iurie Roşca spune că şansele de revitalizare a economiei moldoveneşti în 2016 sunt şi mai mici decât au fost în anul acesta. Asta şi din cauză că din 1 ianuarie Acordul de Liber Schimb cu Uniunea Europeană va fi aplicat pe întreg teritoriul ţării, în detrimentul preferinţelor comerciale autonome.

CHIȘINĂU, 26 dec — Sputnik. Politicianul Iurie Roşca susţine că aplicarea pe tot teritoriul ţării, din 1 ianuarie 2016, a Titlului V al Acordului de Asociere cu UE "Comerţ şi aspecte legate de comerţ" înseamnă că fragila economie a Republicii Moldova va trebui să concureze pe picior de egalitate cu economia Germaniei, Franţei, Italiei, Marii Britanii.

„În aceste condiţii, e clar că orice guvernare ar fi, dacă se păstrează regimul de liber schimb şi dacă se va păstra şi în continuare dependenţa Republicii Moldova de finanţarea dintre FMI şi Banca Mondială, aşa cum în 2015 nu au existat şanse de revitalizare economică, nu vor exista nici în anul care vine".

Iurie Rosca, Иурий Рошка - Sputnik Moldova
Integrarea Europeana ca ideologie de stat şi maladie colectivă

Roşca consideră că, pentru a avea în 2016 o economiei în creştere, este necesar să fie schimbată „optica celor care administrează ţara noastră asupra relaţiilor externe", care trebuie să fie conjugată „cu interesul naţional al ţării, cel politic, economic şi de redresarea socială a societăţii noastre".

Solicitat de Sputnik Moldova, Roşca a mai spus: „Republica Moldova a intrat într-un cerc vicios din care nu a reuşit să iasă după 2009 încoace, din cauza miopiei celor care ne conduc şi a neînţelegerii unor realităţi simple: Republica Moldova trebuie să-şi recâştige independenţa politică şi economică în raport, de această dată, cu centrele de influenţă din Occident. Acestea îşi impun propriile interese celor care administrează trebuirile publice până la ora actuală, la Chişinău".

Amintim că Jurnalul Oficial al Uniunii Europene a publicat recent o decizie a Consiliului de Asociere Uniunea Europeană — Republica Moldova privind aplicarea Titlului V (Comerţ şi aspecte legate de comerţ) din Acordul de Asociere pe întreg teritoriul Republicii Moldova. Astfel, începând cu 1 ianuarie 2016, toţi agenţii economici din Republica Moldova, inclusiv cei din regiunea transnistreană, vor exporta mărfurile în Uniunea Europeană în baza aceluiaşi regim de comerţ liber, în detrimentul Preferinţele Comerciale Autonome, care expiră la sfârşitul acestui an.

Fluxul de știri
0