Transplantul de cap: ce probleme ridică operația macabră

© iflscience.comMedici
Medici - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Neurochirurgul italian Sergio Canavero anunța anul trecut planul său de a efectua primul transplant de cap la om din istoria medicinii. Pe lângă problemele de ordin științific și tehnologic, o astfel de operație ridică și probleme de natură morală, pe care le invocă criticii.

BUCUREŞTI, 26 iul — Sputnik. Ca voluntar pentru această operație macabră, pe care neurochirurgul italian Sergio Canavero a denumit-o HEAVEN (Head Anastomosis Venture), s-a oferit un rus de 30 de ani, Valery Spiridonov, care suferă de o boală gravă, relatează Sputniknews.

Totuși, cei care se opun transplantului de cap invocă mai multe argumente de ordin etic, pe lângă cele referitoare la complicațiile medicale.

Cel mai mare impediment în cazul unui transplant de cap îl constituie reacțiile imunitare puternice: organismul va respinge capul transplantat. Pentru a împiedica acest lucru, pacientului i se va prescrie doze enorme de imunodepresive, care sunt extrem de toxice și pot determina dezvoltarea tumorilor maligne.

Medici - Sputnik Moldova
Se face al doilea transplant de cap din istoria medicinii

Neurochirurgul Canavero respinge acest argument spunând că, în timpul perioadei inițiale de recuperare, imunodepresivele de astăzi grăbesc regenerarea sistemului nervos și nu cauzează complicații de natură canceroasă.

O altă dificultate o constituie apariția unor probleme de natură psihologică. Mulți oameni consideră că transplanturile pot provoca inevitabil beneficiarului o serie de modificări psihice, forțându-l să adopte comportamentele pe care le avea donatorul, fapt îngrijorător mai ales dacă e vorba de un donator criminal sau infractor.

De asemenea, au existat cazuri în care oamenii supuși unor operații de transplant nu au reușit să se acomodeze cu ideea prezenței în corpul lor a unui organ aparținând unei persoane decedate și din acest motiv s-au sinucis.

Va putea beneficiarul transplantului de cap să-și cotroleze corpul?

Majoritatea celor care critică ideea referitoare la transplantul de cap susțin că, după operație, pacientul nu va fi capabil să-și controleze noul său corp și că singurul organ pe care îl va putea simți va fi fața.

Sergio Canavero spune însă că, datorită tehnologiei actuale care poate crea realitatea virtuală imersivă, pacientul poate simți membre artificiale sau imaginare și poate învăța cum să le controleze.

Transplantul de cap ridică și probleme de natură religioasă. În Italia, operațiile de transplant nu sunt privite într-o lumină bună Biserica Romano-Catolică.

Fluxul de știri
0