Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Steinmeier, despre condițiile în care Transnistria poate obține statut special

© Sputnik / Maksim Blinov / Accesați arhiva multimediaВстреча глав МИД России и Германии С.Лаврова с В.Штайнмайером
Встреча глав МИД России и Германии С.Лаврова с В.Штайнмайером - Sputnik Moldova
Abonare
Șeful diplomației d ela Berlin și actualul președinte al OSCE, Frank Walter Steinmeier, a declarat marți la Chișinău că discuții despre un statut special pentru Transnistria pot avea loc doar cu condiția recunoașterii integrității teritoriale a Republicii Moldova.

CHIȘINĂU, 26 iul — Sputnik. Discuții despre un statut special al Transnistriei pot avea loc doar într-un cadru ce recunoaște integritatea teritorială a Republicii Moldova, a declarat marți la Chișinău ministrul Afacerilor Externe al Germaniei și președintele în exercițiu al OSCE, Frank Walter Steinmeier, care se ală într-o vizită de două zile în țara noastră. Oficialul german a susținut cu această ocazie o conferință de presă comună împreună cu șeful guvernului moldovean, Pavel Filip.

Встреча глав МИД России и Германии С.Лаврова с В.Штайнмайером - Sputnik Moldova
Republica Moldova
La Chişinău vine ministrul de externe al Germaniei: detalii din agendă

"Doar respectând integritatea teritorială și suveranitatea Republicii Moldovei se poate vorbi despre un statut special al Transnistriei. Aceasta este poziția noastră", a spus Steinmeier.

Oficialul d ela Berlin a îndemnat autoritățile de la Chișinău și Tiraspol să activizeze dialogul ce a fost reluat recent. De asemenea, Steinmeier a subliniat faptul că OSCE consideră că numai prin politica pașilor mici ar putea fi reglementată proleme transnistreană, iar principalul moment ce trebuie avut în vedere de Chișinău și Tiraspol este consolidarea încrederii bilaterale.

La rândul său, Prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip, a subliniat că ceea ce pare a fi ”pași mici” în opinia politicienilor sunt de fapt ”pași destul de mari” pentru cetățeni.

La începutul lui iunie, după o pauză de doi ani, au fost reluate negocierile în formatul "5+2„ privind reglementarea transnistreană. La ele participă autoritățile de la Chișinău și Tiraspol în calitate de părți ale conflictului, Rusia, Ucraina și OSCE în calitate de mediatori, Uniunea Europeană și SUA în calitate de observatori.

Fluxul de știri
0