Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

VESTE BUNĂ: Mai multe drepturi pentru gravide

© Sputnik / Владимир Вяткин / Accesați arhiva multimediaRezonanță magnetică, gravide, maternitate
Rezonanță magnetică, gravide, maternitate - Sputnik Moldova
Abonare
Femeile însărcinate ar putea să aibă dreptul lunar la 16 ore plătite pentru efectuarea examenelor medicale prenatale. Asta prevede un proiect înaintat spre examinare în Parlamentul Republicii Moldova.

CHIȘINĂU, 26 iul – Sputnik. În Legislativ a fost înregistrat un proiect de Lege care urmărește armonizarea cadrului legal național în domeniul muncii cu cel european. Autorul documentului, vicepreședinta Parlamentului, Liliana Palihovici, propune susținerea femeilor gravide prin introducerea dreptului acestora la timp liber plătit din orele de muncă, în limita unui număr maxim de 16 ore lunar pentru efectuarea consultațiilor și examenelor prenatale în perioada de la stabilirea sarcinii până la începutul concediului de maternitate.

Женщина - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Sindicatele spun NU majorării vârstei de pensionare pentru femei

În statele Uniunii Europene de acest drept beneficiază femeile gravide din România și Marea Britanie, se spune înt-un comunicat de la Parlament. Tot acolo se optează pentru dreptul tatălui de a însoți soția/partenera la minim 2 controale medicale în timpul sarcinii cu oferirea de timp plătit de angajator. Dacă va fi votat în Parlament, gravidele vor avea dreptul de a face investigații medicale în timpul programului de lucru, cu condiția că angajatorul va fi înștiințat și doar în cazul când există confirmarea în scris a medicului de familie sau a medicului specialist. Specialiștii din domeniul sănătății atenționează că fiecare a treia gravidă dezvoltă complicații care afectează direct copilul, se mai arată în comunicatul citat.

Precizăm că legislația muncii a Republicii Moldova nu conține reglementări referitoare la dreptul la timp liber pentru efectuarea consultațiilor și examenelor prenatale pe durata programului normal de lucru. Proiectul urmează a fi avizat în comisiile parlamentare, iar ulterior propus plenului Parlamentului pentru aprobare.

Fluxul de știri
0