Agricultura industrială ne-a „furat" hrana. Ce impact are asupra sănătății

© Sputnik / Виталий Тимкив / Accesați arhiva multimediaAgricultură, căpșune, terenuri arabile
Agricultură, căpșune, terenuri arabile - Sputnik Moldova
Abonare
Cu scopul de a produce cantități uriașe de alimente și de a hrăni cât mai mulți oameni, agricultura industrială a înlocuit hrana reală cu „produse" pline de chimicale. De aceea, e esențial pentru noi să ne informăm cu privire la substanțele pe care le conțin aceste produse și care ne pun în mare pericol viața.

BUCUREŞTI, 24 iulie — Sputnik. Înainte de apariția agriculturii industriale, a fermelor de creștere intensivă și a alimentelor procesate, oamenii mâncau hrană reală — fructe și legume cultivate în mod natural și hrană provenind de la animale crescute în aer liber, scrie Sustainabletable.org

Акция проходит в преддверии 70-летия молдавского медуниверситета. - Sputnik Moldova
STUDIU: află ce activitate reduce cel mai mult bolile de inimă

Consumând mult timp alimente denaturate produse la scară industrială ne alegem cu boli care reduc semnificativ durata de viață, fapt fără precedent în istorie. Obezitatea, cancerul, bolile de inimă, hipertensiunea arterială și diabetul sunt mai frecvente decât oricând și majoritatea acestor boli sunt determinate de alimentele pe care le mâncăm.

Aditivii

Americanii cheltuiesc aproximativ 90 la sută din bugetul lor destinat hranei pe produse alimentare procesate, care, spre deosebire de alimentele naturale, au fost tratate în diverse moduri după ce au fost recoltate sau tranșate (dacă e vorba de carne). Aproape toate aceste alimente conțin aditivi, substanțe menite să modifice hrana înainte de a fi vândută.

Antibioticele

Повседневная жизнь - Sputnik Moldova
Studiu: exercițiile fizice pot preveni îmbătrânirea creierului cu 10 ani

Animalelor crescute, în mod industrial, pentru carne li se administrează cantități mari de antibiotice. Aceste antibiotice sunt ingerate de consumatori, rezultatul fiind creșterea rezistenței organismului uman la antibiotice, astfel că există pericolul ca infecții care cauzează boli grave să nu mai poată fi tratate. Mai mult, după cum avertizează oamenii de știință, cantitatea de antibiotice pe care o primesc animalele poate duce la apariția unor bacterii rezistente la antibiotic, bacterii care pot fi transmise oamenilor prin hrana pe care o consumă.

Siguranța alimentară, pusă în pericol

Producția hranei pe cale industrială de către marile corporații agricole a creat un sistem alimentar în care cantitatea este mai prețuită decât calitatea. Fiecare decizie luată de un fermier sau de o corporație cu privire la modul de producere a unui anumit tip de hrană influențează produsul final. A face rabat de la la calitate în privința modului cum sunt crescute animalele, a gestionării deșeurilor, a instruirii acordate lucrătorilor agricoli, a metodelor de prelucrare și de distribuție, toate acestea afectează siguranța produselor pe care le consumăm. Astfel, au existat multe cazuri în SUA de îmbolnăviri în urma consumului de spanac contaminat cu E. coli sau de infectare cu boala vacii nebune în urma consumului de carne de vită.

EG/OMG, hormoni, pesticide

Молодая пара - Sputnik Moldova
Studiu: americanii ar renunța la sex, cafea și vin pentru asta...

Ingineria genetică (GE, Organisme Modificate Genetic) este procesul prin care anumite calități sau gene sunt transferate de la un organism la o plantă sau un animal diferite. 70% dintre alimentele procesate din supermarketurile americane conțin OMG.

În ceea ce privește hormonii, oamenii de știință cred că, în prezent, aproximativ două treimi din vitele crescute în America pentru a fi sacrificate sunt injectate cu hormoni pentru a le face să crească mai repede. Aceste metode cresc profiturile corporațiilor, dar sunt dăunătoare pentru sănătatea umană, putând cauza grave dereglări hormonale.

Pesticidele cele mai folosite sunt insecticidele, erbicidele, rodenticidele (pentru uciderea rozătoarelor) și fungicidele (împotriva ciupercilor și a mucegaiului). În Statele Unite se folosesc, în fiecare an, peste un miliard de tone de pesticide.

rBGH și rBST

Statele Unite permit ca vacile de lapte să fie injectate cu hormonul de creștere bovin recombinant (rBGH), cunoscut și ca somatotropină bovină recombinată (rBST). Acești hormoni creaţi prin inginerie genetică de corporația Monsanto determină creșterea artificială a producției de lapte, forțând vacile să dea cu 10 până la 15 % mai mult lapte decât în mod normal.

Fluxul de știri
0