BUCUREŞTI, 1 iulie — Sputnik. Studiul, publicat pe 23 martie 2016 în revista Neurology, menționează că la acest experiment au participat 876 de persoane, cu o vârstă medie de 71 de ani, care sunt înscrise pentru a fi supuse observației în cardul proiectului științific intitulat Northern Manhattan Study (NOMAS), potrivit unui studiu al Universității Harvard.
Participanții au fost întrebați cât timp și cât de frecvent au efectuat exerciţii fizice înainte de începerea experimentului. Aproximativ 90% dintre aceştia au răspuns fie că nu au făcut deloc sport, fie că au efectuat activităţi fizice uşoare, precum mersul pe jos şi yoga; 10% dintre participanţi au practicat activităţi fizice de intensitate mai ridicată, de exemplu, alergare şi aerobic.
Şapte ani mai târziu, fiecare persoană a fost supusă unui test RMN (Rezonanţa Magnetică Nucleară), precum şi unor teste pentru examinarea memoriei şi a abilităţilor cognitive. Testele au fost repetate după cinci ani.
Examinând persoanele care, la începutul experimentului, nu manifestau semne de deteriorare a memoriei şi a capacității cognitive, cercetătorii au descoperit că cei care au spus că au avut o activitate fizică scăzută prezentau un declin mai mare al funcțiilor cerebrale, declin care avusese loc în timpul celor cinci ani, în comparație cu persoanele au practicat exerciții fizice intense. Prima categorie de persoane manifestau o îmbătrânire a creierului cu 10 ani, potrivit cercetătorilor.
Acelaşi efect a fost constatat de cercetători atunci când au repetat experimentul ţinând cont de alţi factori care pot influenţa negativ sănătatea creierului, cum sunt fumatul, consumul de alcool, tensiunea arterială ridicată şi indicele de masă corporală.