Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Presa iraniană: Moscova a prevenit Turcia despre tentativa loviturii de stat

© REUTERSТурция. Попытка госпереворота
Турция. Попытка госпереворота - Sputnik Moldova
Abonare
Serviciile secrete ruse au prevenit autoritățile de la Ankara cu privire tentativa loviturii de stat, comunică agenția iraniană Fars. Purtătorul de cuvânt al administrației prezidențiale ruse a declarat că nu dispune de astfel de informații.

CHIȘINĂU, 21 iulie — Sputnik. Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a fost informat despre lovitura de stat militară iminentă, cu câteva ore înainte de a încercarea de asasinat de către puciști, informează portalul Napocanews cu referire la agenția de știri iraniană Fars.

Пресс-секретарь президента РФ Дмитрий Песков - Sputnik Moldova
Rusia
Peskov nu dispune de date precum că FR ar fi avertizat Turcia referitor la puci

Informația despre lovitura de stat a sosit la Serviciul turc de Informații din Ankara în limba arabă de la ofițerii ruși aflați în Siria.

Reprezentanții Armatei Ruse aflați în Latakia siriană, au interceptat negocieri, mesaje radio militare și au reușit să le decodifice. Acestea se refereau la pregătirea ofițerilor turci pentru lovitura de stat din țară. În special, acestea conțineau informații privind trimiterea mai multor elicoptere militare la reședința lui Erdoğan ca să-l aresteze sau să-l omoare în timpul vacanței la Marea Egee.

Inițial, diplomații turci, Erdogan și securitatea sa au fost sceptice privind informațiile ruse în legătură cu interceptarea comunicațiilor armatei puciste. Mai târziu sa dovedit că această stație de monitorizare era desfășurată la o bază militară Hmeymim și era dotată cu cele mai noi echipamente, inclusiv sistemul de sensibilitate ridicată pentru colectarea informațiilor în favoarea Marinei și videoconferințele din Rusia.

Akin Ozturk - Sputnik Moldova
TURCIA: a fost prins generalul care a organizat lovitura de stat

Potrivit unor surse diplomatice, scuzele lui Erdogan față de Federația Rusă pentru doborârea bombardierului Su-24, pe de o parte, a provocat elita militară turcă pro-americană. Pe de altă parte, schimbarea cursului politicii externe a președintelui Erdogan spre Moscova l-a salvat de la moarte.

Armata și poliția fidelă lui Recep Erdogan a confirmat oficial că au primit informații de la trupele ruse din Siria despre iminenta lovitură de stat cu câteva ore înainte de atacul puciștilor.

Pe de altă parte, secretarul de presă al administrației prezidențiale ruse, Dmitri Peskov, a declarat că nu dispune de informații cu privire la furnizarea de către serviciile secrete ruse a informației cu privire la planificarea unei lovituri de stat în Turcia, transmite agenția RIA Novosti.

Fluxul de știri
0