TURCIA: a fost prins generalul care a organizat lovitura de stat

Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Generalul Akin Ozturk, fost comandant al Forţelor Aeriene turce, a recunoscut marţi, 19 iulie, că a coordonat tentativa de lovitură de stat din Turcia. Anunţul său vine după ce sâmbătă postul de televiziune Fox News a susţinut că regretă eşecul loviturii de stat de la Ankara.

BUCUREŞTI, 19 iulie — Sputnik. Generalul Akin Ozturk a fost citat afirmând în faţa anchetatorilor că a acţionat "cu intenţia de a organiza o lovitură de stat", potrivit Gândul.

Турция. Попытка госпереворота - Sputnik Moldova
Erdogan și puciul aviatorilor NATO, via doborârea avionului rus

Din imagini publicate de agenţia Anadolu se observă că generalul Akin Ozturk are răni în zona feţei şi a pieptului.

Analistul Ralph Peters, fost ofiţer al Pentagonului, a scris într-un editorial pentru Fox News că lovitura de stat eşuată din seara zilei de vineri a fost „ultima speranţă a Turciei" de a pune capăt degradării societăţii.

„Eşecul loviturii de stat de vineri seara a fost ultima speranță a Turciei de a opri islamizarea guvernului și degradarea societății. Timp de aproape un secol, forțele armate turcești au fost paznicii constituției seculare a țării. Cel mai recent, loviturile de stat din 1960, 1971 și 1980 au fost intervenţia militară de prevenire a prăbușirii țării", scrie Ralph Peters.

Totodată, fostul ofiţer al Pentagonului nota că liderii armatei au făcut greşeli dezastruoase în executarea ordinului dat de Washington.

Președintele Erdogan nu trebuia să fie plecat din Ankara în momentul puciului, scrie analistul militar, pentru că, într-o lovitură de stat, cheia este să profiţi de liderii pe care vrei să îi detronezi şi să ai controlul presei. Astfel că, în loc să fugă în exil, Erdogan a fost capabil să se întoarcă în triumf.

Fluxul de știri
0