Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Procuror: cazul Filat este unul de rezonanță și nu poate fi tergiversat

© Sputnik / Мирослав РотарьВлад Филат
Влад Филат - Sputnik Moldova
Abonare
Procuratura Anticorupție susține că apelul împotriva hotărârii primei instanțe de condamnare a lui Vlad Filat la 9 ani de închisoare trebuie examinat cât mai curând de Curtea de Apel. Aceștia susțin că fostul premier a primit o pedeapsă prea blândă.

CHIȘINĂU, 19 iul — Sputnik. Apelul procurorilor împotriva hotărârii primei instanțe, care l-a condamnat pe fostul premier, Vlad Filat, la 9 ani de închisoare, trebuie să fie examinat cât de curând posibil, deoarece este un caz de rezonanță, a declarat pentru Sputnik Viorel Morari, șeful Procuraturii anticorupție.

исправительное учреждение - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Iată puşcăria în care îşi va ispăşi pedeapsa Filat

În opinia procurorilor, Judecătoria Buiucani din capitală i-a aplicat lui Vlad Filat o pedeapsă prea blândă.

Procurorul Viorel Morari a menționat că deocamdată nu este clar când Curtea de Apel va începe examinarea apelului procurorilor, care au contestat decizia primei instanțe.

"Conform procedurii, Curtea de Apel examinează apelul procurorilor reieșind din volumul de muncă. Cazul trebuie să fie examinat cât mai rapid posibil. Plus la toate, acesta este un dosar de rezonanță, de aceea este în interesul întregii societăți ca el să fie examinată cât mai repede", a declarat Morari.

Partea acuzării, care a cerut condamnarea fostului prim-ministru la 19 ani de detenție, consideră verdictul primei instanța prea blând, dacă e să fie raportat la acțiunile ilegale săvârșite de condamnat, care a provocat o pagubă de proporții deosebit de mari cetățenilor și statului. Procurorii insistă în continuare asupra unei pedepse mai aspre.

исправительное учреждение - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Filat va pierde la CEDO

Potrivit deciziei primei instanțe, fostul premier mai urmează să plătească o amendă de 60 de mii de lei.

Instanța i-a interzis lui Filat să ocupe anumite funcții pe parcursul a cinci ani și i-a retras cea mai înaltă distincție de stat, "Ordinul Republicii", pe care ex-premierului i-a acordat-o președintele Nicolae Timofti în anul 2013.

De asemenea, completul de judecată a dispus confiscarea averii lui Filat, dobândită ilegal, în sumă de 791,2 milioane de lei.

La mijlocul lui octombrie 2015, deputații din Parlamentul Moldovei au votat pentru ridicarea imunității parlamentare a lui Filat.

O parte dintre materialele cu învinuirile înaintate au fost trimise de anchetă în instanță la 22 decembrie 2015. Procesul împotriva lui Filat a început la 5 ianuarie.

Fluxul de știri
0