Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Iată puşcăria în care îşi va ispăşi pedeapsa Filat

© Sputnik / Мирослав Ротарьисправительное учреждение
исправительное учреждение - Sputnik Moldova
Abonare
Dacă instanţele ierarhic superioare vor menţine în vigoare decizia Judecătoriei Buiucani, atunci premierul Vladimir Filat are cele mai mari şanse să fie transferat la puşcăria din Lipcani, unde va ieşi din celulă doar 2 ore pe zi.

CHIŞINĂU, 17 iul – Sputnik. Ex-premierul Vladimir Filat a fost condamnat, la 27 iunie, de prima instanţă la 9 ani de puşcărie în penitenciar de tip închis. Procurorii au atacat deja la Curtea de Apel decizia Judecătoriei Buiucani şi au cerut stabilirea unui termen de detenţie de 19 ani. 

Filat va sta în arest în Penitenciarul nr.13 din Chişinău, până dosarul său nu va parcurge toate instanţele. Imediat ce va fi luată decizia definitivă şi irevocabilă pe caz, ex- premierul va fi transferat la una din cele 17 instituţii penitenciare din ţară.

исправительное учреждение - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Filat va pierde la CEDO

Dacă ultima instanţă va menţine termenul de detenţie şi caracterul penitenciarului, atunci, Vladimir Filat riscă să-şi ispăşească pedeapsa în nordul republicii, la hotar cu România, în penitenciarul nr.2 din Lipcani. 

Penitenciarul nr.2 este amplasat în raionul Briceni. Este un penitenciar în care funcţionează un sector de tip închis şi unul de tip semiînchis, pentru deţinerea condamnaţilor de gen masculin care, în virtutea funcţiilor ocupate anterior, pot fi ameninţaţi cu răzbunarea.

În sectorul de tip închis, unde urmează să stea Vladimir Filat câţiva ani, se stă doar în celule. Condamnatul are voie să iasă în cele 24 de ore din cameră pe teritoriu doar 2 ore. 

Sistemul penitenciar al Republicii Moldova administrează 17 instituţii penitenciare. Cinci instituţii penitenciare au statut de izolator de urmărire penală, un penitenciar este destinat detenţiei minorilor, o instituţie penitenciară este destinată detenţiei condamnatelor de gen feminin, existând şi un penitenciar cu statut de spital în care sunt trataţi deţinuţii. Celelalte 9 instituţii penitenciare sunt destinate ispăşirii pedepselor privative de libertate.Cel mai mare număr de deţinuţi este concentrat în Penitenciarul nr. 13  din Chişinău, unde se află şi ex-premierul liberal-democrat.

Ex-premierul Moldovei, Vladimir Filat, a fost condamnat la 9 ani de închisoare în penitenciar de tip închis, amendă de 60 mii lei, privarea de dreptul de a ocupa funcţii de răspundere pe un termen de 5 ani şi retragerea „Ordinului Republicii”. Judecătoria Buiucani a emis sentinţa în dosarul ex-premierului acuzat de procurorii anticorupţie de trafic de influenţă şi corupere pasivă.

Magistraţii au mai decis să confişte toate bunurile lui Filat, care au fost dobândite ilicit. Astfel, s-a stabilit confiscarea a 4 automobile de lux în valoare de 4,5 milioane de lei. Vor fi confiscate, de asemenea, mai multe bunuri dobândite ilicit cu o valoare totală de peste 791,2 milioane.

Fluxul de știri
0