Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Filat va pierde la CEDO

© Sputnik / Мирослав Ротарьисправительное учреждение
исправительное учреждение - Sputnik Moldova
Abonare
Potrivit Ministerului Justiţiei, Vladimir Filat nu va putea invoca condiţiile de detenţie în penitenciar, pentru că anume condiţiile de detenţie în care se află el sunt mai bune decât condiţiile celorlalţi deţinuţi.

CHIŞINĂU, 14 iul – Sputnik. Ex-premierul Vladimir Filat, condamnat de prima instanţă la 9 ani de puşcărie în penitenciar de tip închis, are toate şansele să nu primească bani de la statul Republica Moldova prin CEDO. 

Avocatul acestuia, Igor Popa, a depus la CEDO o plângere în care va invoca condiţiile degradante de detenţie ale lui Filat în Penitenciarul nr.13.  

De cealaltă parte Ministerul Justiţiei susţine că, Filat, în comparaţie cu alţi deţinuţi are condiţii de detenţie mult mai bune. 

„Nu este exclus că domnul Filat nu va putea invoca condiţiile de detenţie în penitenciar, pentru că, din câte cunosc, anume condiţiile de detenţie în care se află el sunt niţel mai bune decât condiţiile celorlalţi deţinuţi”, a declarat viceministrul  Justiţiei, Nicolae Eşanu. 

„Dar, nu putem face speculaţii. Eu am emis o ipoteză că, din câte cunosc, el este deţinut în condiţii mai bune”, a continuat Eşanu.

Potrivit viceministrului Justiţiei, avocatul nu se poate pronunţa cu privire la condiţiile de detenţie ale clientului său.

Vlad Filat la Curtea de Apel Влад Филат - Sputnik Moldova
Republica Moldova
O zi din viaţa ex-premierului Filat în celulă

„Eventual, poate din cuvintele altei persoane, pentru că avocaţii nu au acces în celulele în care se deţin clienţii lor. Ei au acces să discute cu clienţii lor în penitenciare, dar aceştia sunt aduşi în încăperi speciale”, a declarat viceministrul. 

În gestiunea Ministerului Justiţiei se află un proiect de lege ce prevede compensarea deţinuţilor care vor fi deţinuţi în condiţii inumane. Mecanismul prevede dreptul persoanelor de a se adresa pentru a înceta încălcarea. De exemplu, transferul în alt penitenciar sau în altă încăpere din acelaşi penitenciar. Al doilea element prevede compensarea prejudiciului.

„Sigur că cea mai bună compensaţie pe care o aşteaptă persoanele din detenţie este reducerea termenului pedepsei. Aceasta măsură va fi dispusă doar de instanţă”, a precizat viceministrul.

Cetăţenii Moldovei ar putea plăti despăgubiri pentru condiţiile de detenţie ale ex-premierului Vladimir Filat. Avocatul acestuia, Igor Popa, a declarat că a depus la CEDO o plângere în care va invoca condiţiile degradante de detenţie ale lui Filat în Penitenciarul nr.13.

исправительное учреждение - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Filat nu vrea să iasă din puşcărie

„Clientul nostru este menţinut în condiţiile unui penitenciar care are condiţii de tratament degradant şi inuman şi oricum Moldova va pierde la CEDO acest proces cu domnul Filat şi nu va avea decât să plătească despăgubiri”, a declarat Popa.

Ex-premierul Moldovei, Vladimir Filat, a fost condamnat la 9 ani de închisoare în penitenciar de tip închis, amendă de 60 mii lei, privarea de dreptul de a ocupa funcţii de răspundere pe un termen de 5 ani şi retragerea „Ordinului Republicii”. Judecătoria Buiucani a emis sentinţa în dosarul ex-premierului acuzat de procurorii anticorupţie de trafic de influenţă şi corupere pasivă.

Magistraţii au mai decis să confişte toate bunurile lui Filat, care au fost dobândite ilicit. Astfel, s-a stabilit confiscarea a 4 automobile de lux în valoare de 4,5 milioane de lei. Vor fi confiscate, de asemenea, mai multe bunuri dobândite ilicit cu o valoare totală de peste 791,2 milioane.

Acuzarea şi apărarea au anunţat că vor ataca decizia primei instanţe la Curtea de Apel. 


Fluxul de știri
0