Băncile italiene se prăbuşesc. Ilie Şerbănescu, despre efectul asupra României

© Sputnik / Михаил Кутузов / Accesați arhiva multimediaДенежные купюры и монеты разных стран/ Euro, dolari, ruble, bancnote
Денежные купюры и монеты разных стран/ Euro, dolari, ruble, bancnote - Sputnik Moldova
Abonare
Lorenzo Bini Smaghi, preşedintele Societe Generale, avertizează că sistemul bancar din Italia este într-o criză serioasă ce s-ar putea extinde către întreaga Europă. La Bucureşti, economistul Ilie Şerbănescu a explicat pentru Sputnik situaţia economică a României în cazul unui colaps.

BUCUREŞTI, 6 iulie — Sputnik. În Italia, 17% dintre toate creditele bancare sunt neperformante; amintim că sistemul bancar american, în timpul crizei din 2008, avea o rată de 5% a creditelor neperformante, scrie Ziarul Financiar.

Creditele neperformante italiene reprezintă 50% dintre toate creditele de acest tip din spaţiul Uniunii Europene. Băncile italiene au în portofoliu credite neperformante în valoare de 360 miliarde euro, aproximativ 16,75 % din PIB. Procentul este de patru ori mai mare decât în 2008.

Andrzej Duda: Pro-EU Politics Is A Dud - Sputnik Moldova
ALERTĂ: FMI anunţă colapsul statului român şi ieşiri masive de capital

Înainte de Brexit, creşterea economică a Italiei era previzionată la aproximativ 1,5%, însă acum se aşteaptă o creştere economică de doar 0,7% — 0,9%. Experţii spun că cercul vicios în care se află băncile italiene riscă să ameninţe întreaga economie europeană, astfel că guvernul italian, condus de Matteo Renzi, a propus injectarea a 40 miliarde de euro în sistemul bancar Italian.

CEO-ul Societe Generale a avertizat, de asemenea, că atât sistemul bancar italian cât şi cel german sunt pline de multe bănci neprofitabile care pun în pericol stabilitatea întregului sistem bancar european.

Fondată în 1472, Banca Monte del Paschi este cea mai veche bancă din lume care încă mai este în activitate. Pe 1 mai 2007, o acţiune a băncii valora 108,52 dolari, dar astăzi valorează 0,2906 dolari. După rezultatul favorabil Brexitului, titlurile Monte del Paschi au scăzut cu 45,66%, iar de la începutul acestui an au scăzut cu 76%.

Economistul Ilie Şerbănescu a oferit pentru Sputnik câteva declaraţii referitoare la situaţia economiei româneşti în contextul unui eventual colaps bancar la nivel european. Economistul a precizat că sistemul bancar din România nu există şi s-a arătat uimit de faptul că în România se foloseşte conceptul de "sistem bancar".

"Sistemul bancar românesc nu există. Haideţi să terminăm cu folosirea unui concept care nu există! În România nu există ceea ce în alte ţări se numeşte sistem bancar. Băncile din Italia depind de capitalul italian, iar o criză a lor nu va afecta România pentru că noi nu avem sistem bancar", a declarat Ilie Şerbănescu pentru Sputnik.

El a subliniat faptul că românii stau pe o părticică a sistemului bancar european localizat în România. Singura bancă italiană relevantă din sistemul bancar internaţional este Unicredit, bancă ce are credite neperformante în valoare de 80 miliarde de euro.

"Singura bancă italiană din Romania, Unicredit, nu are o poziţie principală. România nu există", a conchis Ilie Şerbănescu pentru Sputnik.

Fluxul de știri
0