Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

OFICIAL: FMI pleacă din Moldova. Ţara ratează 180 de milioane de dolari

© Sputnik / Natalia Seliverstova / Accesați arhiva multimediaМеждународный валютный фонд
Международный валютный фонд - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Misiunea Fondului Monetar Internaţional pleacă de la Chişinău fără a conveni acordul de împrumut pentru Moldova de 180 milioane de dolari.

CHIŞINĂU, 15 iul – Sputnik. O misiune de experți a FMI, condusă de Ivanna Vladkova-Hollar, s-a aflat în vizită la Chișinău, în perioada 5-15 iulie, pentru a discuta un acord posibil pe o perioadă de trei ani, finanțat prin mecanismele de creditare ale FMI – Mecanismul de finanţare extinsă (EFF) și Mecanismul extins de creditare (ECF) – în valoare de circa 180 milioane dolari, pentru susținerea programului de reformă economică a statului.

Павел Филип - Sputnik Moldova
Republica Moldova
ULTIMA ORĂ: Pavel Filip dezvăluie detalii despre negocierile cu FMI

"Misiunea a avut discuții productive cu Guvernul și Banca Națională a Moldovei. În afară de aceasta, am avut întrevederi cu deputați, reprezentanți ai sectorului bancar și ai sectorului privat, cu reprezentanți ai sindicatelor, cu membri ai comunității de donatori și cu reprezentanții societății civile. Discuțiile s-au axat pe perspectivele creșterii economice, politicile ce vizează sectorul financiar, sustenabilitatea finanțelor publice și reformele structurale necesare pentru îmbunătățirea mediului de afaceri și atragerea investițiilor”, a declarat la finele vizitei, Vladkova-Hollar. 

Potrivit acesteia, Misiunea și autoritățile au progresat considerabil în negocierile privind un nou acord cu FMI și discuțiile au ajuns la o etapă avansată. 

„S-a convenit asupra unui șir de domenii de importanță crucială, inclusiv reformele menite să imbunătățească guvernarea corporativă și să sporească transparența în sectorul bancar, să asigure sustenabilitatea financiară a sectorului energetic și atingerea obiectivelor politicii bugetar-fiscale pe termen mediu. Mai rămâne de convenit doar asupra câtorva aspecte; pe parcursul următoarelor zile, vom continua discuțiile din Washington. După ce va exista un acord la nivel de experți, va fi difuzat un comunicat de presă în acest sens deja de la Washington”, a notat şeful Misiunii FMI.

Директор-распорядитель МВФ, Кристин Лагард. Directorul executiv al FMI, Christina Lagarde - Sputnik Moldova
Confirmat: FMI, în loc să ajute Moldova, a trântit ușa în nas

Potrivit FMI, economia Republicii Moldova își revine după recesiunea din anul trecut, însă sursele de creștere economică au demonstrat până acum o dinamică redusă. După contractarea activității economice cu 0,5 la sută în 2015, a urmat o expansiune slabă în primul trimestru al anului 2016, impulsionată de consumul din sectorul privat. Inflația este în descreștere și se aşteaptă să rămână la un nivel scăzut. 

„Datorită prețurilor la import joase, deficitul contului curent se reduce, dar se așteaptă o ajustare treptată la nivelul său pe termen mediu, pe măsură ce se va restabili ritmul creșterii și se va accelera implementarea reformelor. Constrângerile de finanțare țin atât de executarea Bugetului de Stat pentru anul 2016, cât și de creșterea în sectorul privat. În pofida reducerii cu 9,5 la sută a ratei de bază, începând cu luna ianuarie, s-a înregistrat o stagnare în creșterea volumului de creditare. Restabilirea capacității sectorului bancar de a credita sectoarele producătoare ale economiei va necesita avansarea rapidă pe calea restabilirii bunei guvernări și asigurării încrederii în reformele economice”, se mai menţionează în concluziile făcute de Misiunea FMI în Moldova.   

 

Fluxul de știri
0