Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Conflict în NATO: Germania amenință Turcia cu retragerea militarilor

© Sputnik / Оксана Джадан / Accesați arhiva multimediaКолонна бронетехники 2-го кавалерийского полка США. Архивное фото
Колонна бронетехники 2-го кавалерийского полка США. Архивное фото - Sputnik Moldova
Abonare
Berlinul amenință cu retragerea militarilor săi din Turcia, în cazul în care Ankara va continua să blocheze accesul deputaților germani la bazale în care sunt dislocați soldații nemți.

CHIȘINĂU, 13 iulie – Sputnik. Germania își va rechema soldații care își fac serviciul militar la baza aeriană de la Incirlik din Turcia, dacă Ankara va continua să blocheze accesul deputaților germani, care doresc să viziteze trupele germane, a declarat vicecancelarul german, Sigmar Gabriel, citat de Reuters.

Акция памяти жертв геноцида армян в Османской империи / Acțiune de comemorare a victimelor genocidului armenilor în Imperiul Otoman - Sputnik Moldova
Germania a recunoscut genocidul armenilor. Reacția promptă a Turciei

La rândul său, Turcia continuă să își exprime nemulțumirea în legătură cu rezoluția adoptată de Bundestag acum o lună, în care masacrul armenilor din 1915 de către trupele otomane este calificat drept genocid. Tocmai din acest motiv a fost interzis accesul deputaților germani în baza militară respectivă.

”Comandamentul militar german a răspuns Parlamentului că, în cazul în care deputații nu își pot vizita militarii, atunci aceștia nu mai au ce căuta acolo. E o chestiune absolut clară”, a declarat Sigmar Gabriel pentru publicația regională Mitteldeutsche Zeitung.

Anunțul oficialităților de la Berlin privind o posibilă retragere a celor 250 de soldați germani implicați în operațiunile NATO împotriva Statului Islamic în Irak, reprezintă un semn al escaladării tensiunilor dintre cei doi membri ai blocului militar – Turcia și Germania.

În prezent, militarii din Germania se află în misiune în 13 state, inclusiv Afganistan și Kosovo. Deputații Bundestagului german își inspectează cu regularitate militarii, în special pe cei aflați în Afganistan.

Cancelarul Angela Merkel a declarat marți că deputații germani trebuie să aibă libertatea de a inspecta soldații și va depune toate eforturile pentru rezolvarea acestei probleme.

Fluxul de știri
0