Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Germania a recunoscut genocidul armenilor. Reacția promptă a Turciei

© Sputnik / Кирилл Каллиников / Accesați arhiva multimediaАкция памяти жертв геноцида армян в Османской империи / Acțiune de comemorare a victimelor genocidului armenilor în Imperiul Otoman
Акция памяти жертв геноцида армян в Османской империи / Acțiune de comemorare a victimelor genocidului armenilor în Imperiul Otoman - Sputnik Moldova
Abonare
În replică, premierul Turciei a declarat că țara sa ”nu are de gând să recunoască decizia legislativului german pe marginea unei teme, în privința căreia nici istoricii deocamdată nu au ajuns la un numitor comun”.

CHIȘINĂU, 3 iun – Sputnik. Majoritatea absolută a deputaților din Bundestagul Germaniei au votat pentru adoptarea unei rezoluții cu privire la recunoașterea genocidului armenilor. Un deputat a votat împotrivă iar altul s-a abținut. Ankara și-a rechemat imediat ambasadorul de la Berlin, informează RIA Novosti.

Ереван, Армения - Sputnik Moldova
Armenia marchează 24 de ani de Independență

În documentul votat de Bundestag se spune că ”Germania se simte responsabilă să tindă spre reconsiderarea genocidului armenilor din 1915 și să-l comemoreze”.

Premierul Turciei a declarat, la rândul său, că țara sa ”nu are de gând să recunoască decizia legislativului german pe marginea unei teme, în privința căreia nici istoricii deocamdată nu au ajuns la un numitor comun”.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan, a menționat că autoritățile de la Ankara vor analiza cele întâmplate și că decizia Bundestagului va avea un impact semnificativ asupra relațiilor dintre cele două țări.

Mai multe țări ale lumii recunosc drept genocid și condamnă nimicirea în masă a armenilor pe teritoriul Imperiului Otoman, în timpul Primului Război Mondial. Potrivit datelor de care dispun istoricii, victime ale acestui genocid au devenit peste un milion de armeni.

Printre țările care au recunoscut genocidul armenilor se numără Rusia, Uruguay, Franța, Polonia, Canada, Olanda, Belgia, Argentina, Brazilia, Lituania și Vaticanul. De asemenea, acesta este recunoscut ca de majoritatea statelor din SUA, Parlamentul UE și Uniunea Mondială a Bisericilor.

Fluxul de știri
0