Conflict în cadrul NATO: Germania amenință Turcia cu retragerea militarilor săi

© AFP 2024 / PETRAS MALUKASНАТО
НАТО - Sputnik Moldova
Abonare
Berlin amenință cu retragerea militarilor săi din Turcia, în cazul în care Ankara va continua să blocheze accesul deputaților germani la proprii soldați.

CHIȘINĂU, 13 iulie — Sputnik. Germania își va rechema soldații care aflați în serviciul militar la baza aeriană de la Incirlik din Turcia, dacă Ankara va continua să blocheze accesul deputaților germani care doresc să viziteze trupele germane, a declarat vicecancelarul Sigmar Gabriel, potrivit agenției Reuters.

Turcia se arată nemulțumită de rezoluția adoptată de Bundestag acum o lună, în care masacrul armenilor din 1915 de către trupele otomane este calificat drept genocid, motiv pentru care a fost interzis accesul deputaților germani la baza militară.

"Armata germană a răspuns Parlamentului că în cazul în care deputații nu pot vizita militarii, atunci militarii nu mai au ce căuta acolo. E o chestiune absolut clară", a declarat Gabriel publicației regionale Mitteldeutsche Zeitung.

AB - Türkiye - Sputnik Moldova
Turcia îi dă un ultimatum Uniunii Europene

Anunțul oficialităților germane, în care acestea amenință cu retragerea celor 250 de soldați de la baza militară, implicați în operațiunile NATO împotriva Statului Islamic în Irak, reprezintă un semn al escaladării tensiunilor dintre cei doi membri ai blocului militar.

În prezent, forțele armate ale Germaniei se află în misiune în 13 state, inclusiv Afganistan și Kosovo. Deputații Bundestagului german își inspectează regulat militarii, în special cei aflați în Afganistan.

Cancelarul Angela Merkel a declarat marți că deputații germani trebuie să aibă libertatea de a-și inspecta soldații și va depune toate eforturile pentru rezolvarea acestei probleme.

Fluxul de știri
0