Turcia îi dă un ultimatum Uniunii Europene

© Photo : PixabayAB - Türkiye
AB - Türkiye - Sputnik Moldova
Abonare
Anularea vizelor este o parte din acordul cu privire la refugiați încheiat între Ankara și Bruxelles în luna martie. În total, Turcia trebuie să îndeplinească 72 de cerințe impuse de Uniunii Europeană.

CHIȘINĂU, 23 mai — Sputnik. Ankara ar putea stopa toate acordurile cu UE, dacă Bruxelles-ul va continua politica „standardelor duble", a declarat consilierul președintelui Turciei, Yiğit Bulut, într-un interviu la postul televizat TRT.

Acesta a menționat că Ankara ar putea „îngheța", printre altele, realizarea acordului. Reprezentantul autorităților turce nu a concretizat care sunt pretențiile față de UE. La începutul lunii mai, Comisia Europeană a propus să fie anulate vizele pentru cetățenii Turciei, în cazul în care Ankara va îndeplini până la sfârșitul lunii iunie condițiile ce au mai rămas din cele impuse de UE. Printre acestea se numără măsurile de prevenire a corupției, negocierile privind acordul operativ cu Europolul, colaborarea judiciară cu toate țările-membre, revizuirea legislației cu privire la combaterea terorismului.

Presidente turco Erdogan - Sputnik Moldova
Parlamentul European a suspendat dosarul liberei circulații în UE pentru Turcia

Inițial, a fost planificat ca regimul fără vize între Turcia și UE să fie introdus până la sfârșitul lunii iunie. Președintele Franței, François Hollande, declarase că liberalizarea regimului de vize cu Turcia va fi posibilă doar odată cu respectarea tuturor prevederilor acordului cu privire la migranți. Ulterior, piatră de încercare a devenit modificările legilor antitero, respinse de președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan. Acestea conţin, între altele, un punct ce prevede să nu fie supuși urmăririi penale jurnaliștii și persoanele care critică guvernul.

Anterior, s-a comunicat că procesul legislativ al Parlamentului European privind anularea regimului de vize cu Turcia va demarai doar după ce Ankara va îndeplini toate cerințele UE, fără excepție. După care președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, a învinuit UE de fățărnicie și a declarat că nu se va întrista dacă Uniunea Europeană nu va anula vizele pentru cetățenii țării sale.

Fluxul de știri
0