Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Alertă: pericol excepţional de incendiu clasa V în Moldova

© Sputnik / Igor Ageyenko / Accesați arhiva multimediaIncendiu devastator de vegetație
Incendiu devastator de vegetație - Sputnik Moldova
Abonare
Până la 16 iulie, pe arii extinse se prevede pericol de incendiu a fâșiilor forestiere și culturilor agricole. Salvatorii îndemnă oamenii să nu aprindă resturile menajere și vegetația uscată.

CHIŞINĂU, 13 iul – Sputnik. Serviciul Hidrometeorologic de Stat a lansat avertizarea de pericol excepţional de incendiu clasa a V-a. 

Până la 15 iulie, pe întreg teritoriul ţării este valabilă avertizarea de cod galben de caniculă. În această perioadă, temperatura maximă a aerului după orele amiezii va atinge valori de până la +33 grade Celsius și mai mult la umbră.

În aceste condiţii, Serviciul Protecției Civile și Situațiilor Excepționale al MAI atenționează populația asupra respectării regulilor antiincendiare. Până la 16 iulie, pe arii extinse se prevede pericol de incendiu a fâșiilor forestiere și culturilor agricole. Salvatorii îndemnă oamenii să nu aprindă resturile menajere și vegetația uscată. 

Potrivit pompierilor, în aceste zile, o atenție sporită trebuie acordată lanurilor cu cereale, întrucât pericolul de aprindere este mai mare atunci când temperaturile sunt ridicate. 

Oamenii sunt îndemnați să evite utilizarea focului deschis și să sune de urgență la Serviciul 901 în caz de situații de risc.

Жара в городе - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Africa se mută în Moldova: ce ne aşteaptă săptămâna aceasta

Serviciul Protecției Civile și Situațiilor Excepționale a reinstalat punctele de reabilitare în toată țara. Pe parcursul zilei de marţi în cele 19 corturi care au funcționat în municipiile Chișinău, Bălți, Comrat, dar și orașele Cahul, Căușeni, Orhei, Rezina, Șoldănești, Hâncești, Ungheni, Nisporeni și Călărași s-au adresat aproape 4 mii de persoane. Oamenii au băut apă și s-au protejat de soare în orele cu temperaturi ridicate. Punctele de reabilitare vor funcționa până la expirarea codului galben de caniculă.

Medicii recomandă tuturor cetăţenilor să fie precauţi în zilele de caniculă. În cazul expunerii îndelungate la soare pot apărea leziuni locale ale pielii, febră, amețeli, frisoane, dureri de cap, bătăi frecvente de inimă, greață, vomă și pierderea cunoștinței în cazuri grave.

În cazul apariției semnelor de insolație se recomandă chemarea medicului. Până la sosirea ambulanței, persoana afectată trebuie culcată la umbră, trebuie înlăturate hainele strâmte, cravata, pentru a elibera căile respiratorii. Este important să fie aplicate comprese reci pe cap, la ceafă, sub braț, pe torace sau abdomen.


Fluxul de știri
0