Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

La ce îi trebuie Moldovei panglica Sfântului Ștefan

© Sputnik / Rodion ProcaPanglica Sfântului Ștefan
Panglica Sfântului Ștefan - Sputnik Moldova
Abonare
Activistul public, președintele mișcării de tineret "Voievod", Nicolae Pascaru, este convins că panglica Sfântului Ștefan va deveni un simbol care va uni toți locuitorii din Republica Moldova.

Nicolae Pascaru, președintele mișcării de tineret "Voievod", în exclusivitate pentru Sputnik.

În calitate de reprezentant al mișcării „Voievod”, alături de alte organizații obștești, printre care și „Scutul Moldovenesc”, consider că am găsit un element care să unească populația Republicii Moldova și cred că este un simbol destoinic. Este vorba despre panglica Sfântului Ștefan pe care noi am elaborat-o cu eforturi comune.

Ecoul faptelor Sfântului Ștefan

Sfântul Ștefan este domnitorul Ţării Moldovei, canonizat în anul 1992, Ștefan cel Mare sau Ștefan al III-lea cel Mare. El a condus țara 47 de ani.

Pe parcursul întregii sale domnii el a luptat pentru independența Țării Moldovei, motiv pentru care purta o politică de consolidare a puterii centrale, înăbușea opoziția boierimii. A stat drept scut contra unor adversari mai puternici — Imperiul Otoman, Polonia şi Ungaria.

Старт акции Георгиевская ленточка - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Opinie: Panglica Sfântul Gheorghe - simbol al dreptății

Datorită capacităților de conducător de oști, diplomat și politician, Țara Moldovei a reușit nu numai să-și păstreze independența sub domnia lui Ştefan cel Mare, dar a devenit o forță politică importantă în Europa de Est.

Fiți de acord, este un exemplu demn de a fi urmat.

Testul la patriotism

Panglica este una de culoare roșie care are pe ea imaginea capului de bour, simbol al Ţării Moldovei, dar și a Sfântului Gheorghe în chip de luptător care învinge dragonul.

Acum va veni momentul adevărului pentru adevărații noștri pseudo-patrioți, unioniști, care strigă la toate colțurile că ei luptă pentru țara noastră. Dacă iubiți Moldova, stimați unioniști, atunci uitați despre tricolorul vostru fără stemă, puneți-vă panglica Sfântului Ștefan și declarați-vă adevărați patrioți.

Apropo, cred că nu există probleme în acest sens cu adepții vectorului de Est. Toți ei se pronunță pentru independența Moldovei și pentru o prietenie multi-vectorială.

Dar și imaginea Sfântului Gheorghe ne apropie de panglica Sfântului Gheorghe.

Rezultatele, însă, le va arăta timpul.

Simbol centrifug

Chiar de la începutul activității mișcării "Voievod", unul dintre scopurile organizației a devenit glorificarea personalității lui Ștefan cel Mare și Sfânt și rolului său în istoria țării noastre.

Personalitatea lui Ștefan, chipul său și panglica în memoria lui trebuie să împace reprezentanții tuturor taberelor politice din țara noastră.

Politicieni, activiști publici, sau pur și simplu cetățeni, adepți ai Rusiei sau ai României, dacă locuiți în Moldova și doriți bunăstarea ei, atunci panglica Sfântului Ștefan trebuie să devină acel simbol în jurul căruia am putea să ne unim în numele viitorului Patriei noastre.

Fluxul de știri
0