CHIȘINĂU, 12 iul — Sputnik. Expertul în energetică Sergiu Ungureanu spune că oferta făcută autorităților de la Chișinău de reprezentanții companiei de stat pentru energie a Chinei de a construi o centrală nucleară în Moldova ar rezolva una dintre problemele de bază ale țării noastre: asigurarea securității energetice. Mai ales, că precizează Ungureanu, energia nucleară este și mai ieftină, și mai curată decât cea produsă atât de centralele termoelectrice, cât și de cele hidroelectrice.
Centrala nucleară, o "soluție curată" pentru Moldova
"Centralele atomice nu emit atâția poluanți cât emit centralele electrice care funcționează pe bază de gaze sau cărbune. Să nu uităm că în lume există astăzi peste o mie de centrale nucleare, iar avarii serioase au existat doar în vreo două, trei locuri, le putem număra pe degete. Mai ales că, în ultima vreme, tehnologiile au evoluat și centralele nucleare nu mai prezintă riscuri avansate", a declarat Ungureanu în cadrul unui interviu realizat în studioul Sputnik Moldova.
Potrivit lui, este fals că în Republica Moldova nu este posibilă construirea unei centrale atomice pentru că nu există volumele necesare de apă pentru răcirea reactorului nuclear.
De ce Moldova a respins oferta Chinei de a construi o centrală nucleară
"Cât privește cauzele care au determinat autoritățile de la Chișinău să decline oferta chinezilor, acestea sunt multe. Dar răcirea reactorului nu ar constitui o problemă. Actualul consum de energie electrică al Republicii Moldova este de aproximativ 1000-1100 de megawați. Trebuie să ținem cont că Moldova deja produce centralele termoelectrice în jur de 240 de megawați. Cea mai mică centrală atomică care poate fi construită este de 1000 de megawați, adică exact de cât ar avea nevoie țara noastră ca să acopere consumul intern și eventual să mai exporte ceva. Iar pentru o centrală nucleară cu o capacitate de 1000 de megawați, de care ar avea nevoie Moldova, pentru răcirea reactorului este necesar un debit de apă de 70-75 de metri cubi pe secundă. Să nu uităm că râul Nistru are acum un debit de 200-250 de metri cubi pe secundă. Deci, o treime sau o pătrime din debitul Nistrului ar putea răci reactorul unei centrale nucleare fără a depăși limita maximă de patru grade de încălzire a apei, care, potrivit normelor în domeniu, este o limită ce nu afectează flora și fauna fluviului. Chiar și debitul de apă al râului Prut ar fi suficient pentru a răci reactorul unei stații nucleare cu o capacitate de 1000 de megawați", afirmă Sergiu Ungureanu.
Ucrainenii "fură" apa din Nistru
Dar, spune expertul în energetică, anume aici apare problema cea mare. "Râul Nistru este unul de frontieră și Ucraina, încălcând un șir de tratate și norme internaționale, își permite să limiteze debitul acestui râu. Ucrainenii au construit un baraj (Novodnestrovsk 2) chiar la punctul de intrare a râului în Republica Moldova, în localitatea Naslavcea. Ei acolo mai construiesc o centrală hidroelectrică cu bazin de acumulare, ceea ce înseamnă că vor putea pompa apa din Nistru în nord pentru a face rezerve de apă și a produce energie", a declarat expertul.
Sergiu Ungureanu spune că, în cazul construirii unei centrale atomice, pericolul cel mare ar putea veni anume de la ucraineni. "În orice moment debitul râului ar putea scădea la cote alarmante, chiar sub 70 de metri cubi pe secundă, cât ar fi necesar pentru a răci reactorul, pe când, în mod normal, râul are un debit de 200 de metri cubi, iar când au loc viituri, acesta trece de o mie de metri cubi pe secundă", a declarant Ungureanu.
Expertul spune că autoritățile Republicii Moldova sunt obligate să rezolve această problemă și nu doar pentru că ea nu permite construirea unei centrale atomice cu chinezii, ci și pentru că reducerea debitului de apă a râului Nistru pune în pericol asigurarea cu apă potabilă a mai multor orașe din țară, inclusiv a Capitalei.