Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Moldova comemorează victimele accidentului nuclear de la Cernobîl

© Sputnik / Алексей Вовк / Accesați arhiva multimediaСаркофаг над четвертым энергоблоком Чернобыльской АЭС.
Саркофаг над четвертым энергоблоком Чернобыльской АЭС. - Sputnik Moldova
Abonare
La 26 aprilie se împlinesc 30 de ani de la explozia produsă la Centrala Atomoelectrică Cernobîl. Catastrofa a dus la contaminarea radioactivă a unor teritorii importante, iar mii de persoane au fost diagnosticate ulterior cu cancer.

CHIŞINĂU, 26 apr – Sputnik. Astăzi se împlinesc trei decenii de la tragica catastrofă care s-a produs la Centrala Atomoelectrică Cernobîl, Ucraina.

Accidentul a avut loc noaptea, la ora 01.23. În urma exploziei, zona din jur a fost contaminată cu substanţe radioactive. Acest dezastru este considerat ca fiind cel mai grav accident din istoria energeticii nucleare. Un nor de precipitații radioactive s-a îndreptat spre regiunile vestice ale Uniunii Sovietice, Europei și în partea estică a Americii de Nord. Suprafețe mari din Ucraina, Belarus și Rusia au fost puternic contaminate, fiind evacuate aproximativ 336.000 de persoane.

Зона отчуждения вокруг ЧАЭС - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Opinia expertului: radiația de la Cernobâl nu prezintă pericol pentru Moldova

Peste 3500 de moldoveni au participat la lichidarea avariei nucleare de la Cernobîl. Aproape o mie de participanţi la lichidarea consecinţelor avariei vor primi ajutoare materiale unice, în valoare de câte 1.000 de lei din contul Fondului Municipal Chişinău de Susţinere Socială a Populaţiei. 

Preşedintele Nicolae Timofti a transmis un mesaj cu prilejul Zilei de comemorare a catastrofei nucleare de la Cernobîl.

„Suntem îndatorați pentru păstrarea memoriei victimelor și cinstirea veteranilor să făurim o societate prosperă, îndeosebi în actuala perioadă zbuciumată din istoria omenirii”, se spune în mesajul semnat de şeful statului.

Timofti a semnat un decret privind conferirea de distincții de stat unui grup de participanți la lichidarea consecințelor avariei de la Centrala Atomoelectrică Cernobîl „pentru contribuţie la protecţia socială a cetăţenilor afectaţi de radiaţie ionizantă, merite în asigurarea echilibrului ecologic şi activitate organizatorică intensă”.

Raportul Forului Cernobîl din anul 2005, condus de Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) și Organizația Mondială a Sănătății (OMS), a atribuit 56 de decese directe și a estimat că mai mult de 9.000 de persoane dintre cele aproximativ 6,6 milioane foarte expuse pot muri din cauza unei forme de cancer. Raportul a citat 4.000 de cazuri de cancer tiroidian între copiii diagnosticați în 2002.

Fluxul de știri
0