Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

O companie chineză ar vrea să transforme Moldova în putere nucleară

© Sputnik / Владимир Астапкович / Accesați arhiva multimediaВыставка "70 лет атомной отрасли. Цепная реакция успеха"/ Expoziție, ”70 de ani în sectorul atomi. Reacție în lanț a succesului”
Выставка 70 лет атомной отрасли. Цепная реакция успеха/ Expoziție, ”70 de ani în sectorul atomi. Reacție în lanț a succesului” - Sputnik Moldova
Abonare
Reprezentanții chinezi ai companiei Naționale pentru Puterea Nucleară (NNPC) au efectuat recent o vizită în Republica Moldova, pentru a purta discuții cu referire la oportunitățile de identificare unor căi de intensificare cooperări bilaterale în sectorul energetic.

CHIȘINĂU, 10 iulie – Sputnik. Părțile ar fi convenit să efectueze un studiu de fezabilitate pentru lansarea unui nou proiect de producere a curentului electric în Moldova până la sfârșitul anului 2016. Directorul Institutului de Energetică al Academiei de Știință, Mihai Târșu, a declarat pentru portalul eurasianet.org că discuțiile cu partea chineză nu au vizat în primul rând energia solară și eoliană, ci energia nucleară.

Instalarea rețelelor electrice - Sputnik Moldova
Societate
Moldova îşi împărtăşeşte experienţa privind reducerea pierderilor de energie

Oficial, însă, NNPC își propune să investească în energia regenerabilă, eoliană, solară etc.

”Nu știu cui aparține ideea de a construi o centrală nucleară în Moldova – a Moldovei sau a Chinei”, a declarant Târșu.

Târșu ar fi primit și o scrisoare din partea autorităților în care s-ar fi vorbit despre necesitatea unei expertize cu privire la oportunitățile utilizării puterii nucleare chineze în Moldova. Târșu s-ar fi propunțat împotriva construcției centrale din cauza riscurilor sporite pe care le implică pentru mediul înconjurător, dar și deficitul de resurse acvatice, lipsa posibilităților de stocare a deșeurilor radioactive și personal calificat cu experiență în domeniu.
Un alt risc pentru Republica Moldova îl reprezintă și cazurile de trafic al substanțelor radioactive înregistrate în anul 2015.

Pentru China, Moldova ar reprezenta un interes în calitate de stat semnatar al acordului de asociere, care ar permite producerea și exportul de energie electrică.

Expertul în energetică, Mihai Târșu, nu crede în posibilitatea construcției unei centrale nucleare în țara noastră. Acum 13 ani a existat o propunere și din partea Franței cu privire la utilizarea energiei nucleare pentru producția energiei electrice, însă aceste discuții nu s-au soldat cu niciun rezultat, afirmă portalul eurasianet.org.

Fluxul de știri
0