Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Moldova speră să rezolve în scurt timp problema comerțului cu Rusia

© Sputnik / Мирослав РотарьВице-премьер Молдовы Октавиан Калмык
Вице-премьер  Молдовы Октавиан Калмык - Sputnik Moldova
Abonare
Potrivit opiniei vicepremierului Moldovei Octavian Calmâc, între țara noastră și Rusia există multe probleme pe care părți sunt gata să le discute în scurt timp.

CHIȘINĂU, 7 iul — Sputnik. Moldova speră să soluţioneze problemele privind comerțul cu Rusia, a declarat pentru jurnaliști vicepremierul, ministrul economiei al Moldovei Octavian Calmâc.

"În ultima perioadă, relațiile cu Federația Rusă s-au intensificat la niveluri diplomatic și politic", a spus Calmâc, menţoinând că în ultimele luni au avut loc deja întâlniri la nivel de șefi ai MAE, miniștri ai economiei, premieri ai Rusiei și Moldovei.

Выращенные в Армении помидоры экспортируют также в Россию - Sputnik Moldova
Alexandru Stratan, despre ce urmează după vizita lui Rogozin

El a menţionat că negocierile cu vicepremierul Rusiei Dmitri Rogozin la nivel de copreședinți ai comisiei interguvernamentale moldo-ruse de colaborare economică în format larg au fost "constructive, pragmatice și bazate pe probleme economice".

"Din lipsa unui dialog pe parcursul câtorva ani, s-au acumulat probleme care trebuiau clarificate. Rusia aplică restricții tarifare și netarifare la producția moldovenească. Noi încercăm să nu politizăm aceste măsuri și căutăm o ieșire logică din situație", a spus Calmâc.

Potrivit acestuia "partea moldovenească a pus accentul pe trei probleme sensibile pe care speră să le rezolve în cel mai apropiat timp". Printre ele, după cum a subliniat funcționarul, se numără trecerea la regimul de liber comerț pentru toate categoriile de mărfuri, dar și trecerea la lista necesităților reale ale pieței ruse în cea ce privește mărfurile agricole moldovenești.

Calmâc a subliniat că partenerii ruși sunt deschiși pentru aflarea unor soluţii la problemele existente până în toamna acestui an.

Уборка зерновых в Белоруссии - Sputnik Moldova
Producătorii autohtoni riscă să nu aibă unde își vinde marfa în acest an

"Planul de acțiuni încă nu este elaborat până la capăt. Documentul respectiv l-am primit din partea Rusiei la sfârșitul săptămânii trecute. Ne-am înțeles că în cea de-a treia decadă a lunii iulie părțile se vor întâlni la Moscova pentru a coordona definitiv "foaia de parcurs" și pentru a o prezenta spre semnare conducerii. Sperăm că în septembrie va mai avea loc o întâlnire a copreședinților", a încheiat Calmâc.

Ultima ședință a comisiei interguvernamentale de colaborare economică a avut loc în luna noiembrie a anului 2013. În cadrul vizitei de la Chișinău, Rogozin a vorbit despre posibilitatea organizării unei întâlniri depline în acest format în luna noiembrie a acestui an.

Fluxul de știri
0