Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

O nouă reţinere în dosarul delapidărilor de la BEM

© Sputnik / Miroslav RotariMascat CNA НАЦ
Mascat CNA НАЦ - Sputnik Moldova
Abonare
Directorul unei întreprinderi a fost reţinut joi de ofiţerii CNA în dosarul fraudelor bancare. Acesta este învinuit că a luat prin înşelăciune de la BEM peste 1,2 milioane de euro.

CHIŞINĂU, 12 mai – Sputnik. Directorul unui firme din Chişinău a fost reţinut de ofiţerii CNA şi procurorii anticorupţie în dosarul delapidărilor de la Banca de Economii. Bărbatul este cercetat penal pentru dobândirea prin înşelăciune a unui credit în valoare de 1,25 milioane de euro de la BEM, fapt ce a cauzat prejudicii în proporţii deosebit de mari entităţii bancare.

Bănuitul se află în custodia CNA. Acesta este reţinut pentru 72 de ore.

Bancnote cu nominalul de 100 lei moldovenești - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Fost deputat confirmă: Filat a beneficiat de creditele neperformante de la BEM

Creditul a fost acordat în perioada în care la şefia BEM se afla Grigore Gacikevici.

CNA are în gestiune mai multe cauze penale ce vizează delapidările de la Banca de Economii şi Banca Socială. Este vorba despre obţinerea creditelor prin înşelăciune, însuşirea bunurilor în proporţii deosebit de mari, încălcarea regulilor de creditare, abuz în serviciu, spălare de bani, gestionarea defectuoasă a BEM şi Banca Socială şi obstrucţionarea supravegherii bancare.

În total, în dosarele CNA, 10 persoane au statut de învinuit, 3 — de bănuit, iar alte trei persoane sunt anunţate în căutare. În prezent, nouăsprezece dosare deja se află pe rol în instanţele de judecată, iar cinci persoane, printre care fostul şef al BEM Grigore Gacikevici, au statut de inculpat.

Suma totală a creditelor investigate de CNA în dosarele BEM este de peste 1,8 miliarde de lei, peste 23,55 milioane de dolari şi peste 32,4 milioane de euro.

Fluxul de știri
0