CHIȘINĂU, 6 iul — Sputnik. Vizita vicepremierului Rusiei în Moldova are loc în condiții istorice noi, menţionează expertul Institutului Rus de Cercetări Strategice (IRCS) Igor Nikolaiciuk.
Pilonii geopolitici se prăbuşesc, subliniază sursa, iar criza din UE va atrage foarte curând după sine și criza NATO. Se modifică și prioritățile în regiuni.
"Toate acestea sunt în avantajul Rusiei. Interesul Vestului în ceea ce privește blocarea Rusiei în spațiul post-sovietic a pierdut din intensitate. Pentru Occident este absolut irațional să cheltuiască resurse în acest scop, să stingă "un focar de amenințare" care abia pâlpâie, atunci când are nevoie de această apă pentru a stinge incendiul în propria casă", consideră Nikolaiciuk.
Potrivit opiniei acestuia, presiunile din partea politicienilor NATO și UE asupra politicienilor ruși s-a redus. Dacă anterior vizita lui Rogozin ar fi provocat zarvă în mass-media occidentale, iar jurnaliștii ar fi înfierat "o nouă tentativă de a atrage Moldova în lumea rusă", în condițiile actuale această vizită practic este ignorată. Drept urmare, Rogozin are mai mult loc de manevre, a subliniat expertul.
Statutul Transnistriei este o problemă foarte delicată, a subliniat Nikolaiciuk. Elita rusească este interesată de el chiar mai mult decât înainte.
"În fața părții moldovenești va fi pusă problema privind recunoașterea diplomelor de studii din Transnistria. Însă este de remarcat că această discuție nu are loc în contextul separării totale a Transnistriei de Moldova, ci în contextul unei autonomii speciale. Tendința Moscovei de a soluţiona conflictul transnistrean în baza viziunii ruse este preferabilă schemei de pacificare prin intermediul NATO și UE", este de părere politologul.
Potrivit expertului, acum Vestul începe să înțeleagă că interesele Rusiei în spațiul post-sovietic trebuie respectate. Mulți politicieni occidentali consideră că trebuie dat uitării flirtul cu țările "Parteneriatului Estic", ca și promisiunile făcute cândva cu privire la posibila aderare a acestora la NATO sau UE.
"Cred că politicienii moldoveni trebuie să fie mult mai interesați de continuarea relațiilor cu FR, decât să dezvolte vectorul orientării spre UE. Occidentul nu va soluţiona problemele Moldovei, dar iată Rusia le va soluţiona", a conchis expertul.
"De ce Moldova, rămânând o ţară independentă, neutră, să nu înceapă o apropiere rațională de Rusia, lăsând la o parte toate himerele geopolitice? Acesta nu ester doar o cale spre viitor a Chișinăului, ci şi o metodă de supraviețuire în condiții incerte, speranța de a se transforma dintr-o zonă gri într-o țară care funcționează normal, cum ar fi, de exemplu, Kazahstanul", a rezumat expertul.