Sancțiunile antirusești au sărăcit Occidentul cu zeci de miliarde

© RIA Novosti / Mikhail Mordasov / Accesați arhiva multimediaРабота зернового терминала
Работа зернового терминала - Sputnik Moldova
Abonare
Valoarea pierderilor economice suportate de țările occidentale, provocate de politica sancțiunilor în raport cu Rusia, este de zeci de miliarde de dolari. Cifra exactă a acestor pierderi este prezentată într-un raport elaborat de Centrul de Studii în domeniul Economiei Internaționale.

CHIȘINĂU, 6 iul – Sputnik. În documentul elaborat de Centrul de Studii în domeniul Economiei Internaționale se arată că pierderile Occidentului provocate de politica de sancțiuni care a intervenit în relațiile cu Federația Rusă sunt de 60,2 miliarde de dolari.

Australian  farmers rally (File) - Sputnik Moldova
Fermierii italieni protestează împotriva sancțiunilor antirusești

Astfel, potrivit estimărilor  Centrului, “valoarea acestor pierderi este de 60,2 miliarde de dolari în perioada 2014 — iulie 2015”.

Autorii studiului au mai relevat că cea mai mare parte a pierderilor este legată de mărfurile care nu sunt vizate direct de măsurile luate de autoritățile rusești (cum ar fi embargoul la importul de produse agro-alimentare).

De asemenea, documentul arată că cea mai mare parte a pierderilor este legată de acțiunile Occidentului, nu de reacțiile de răspuns ale Rusiei.

Autorii documentului au estimat urmările sancțiunilor din două puncte de vedere. Primul este bazat pe datele lunare ale ONU cu privire la schimburile comerciale (UN Comtrade data). În acest context a fost analizat impactul asupra exportului în Rusia pentru toți partenerii comerciali, inclusiv a celor care nu au introdus sancțiuni. Al doilea aspect pe care se bazează studiul sunt datele statistice prezentate de diferite companii franceze.

Города мира. Париж - Sputnik Moldova
Franța va cere anularea sancțiunilor împotriva FR, dacă Minsk-2 va fi respectat

Potrivit experților, statelor Uniunii Europene le revine 76,7 la sută din totalul pierderilor legate de sancțiunile antirusești.

Autorii studiului presupun că cea mai mare parte a daunelor provocate de conflictul diplomatic dintre Rusia și Occident exporturilor occidentale sunt o urmare a efectelor colaterale ale acestei situații tensionate.

În raport este relevat și faptul că sancțiunile au redus probabilitatea exportului de mărfuri ale unor companii franceze.

UE și SUA au introdus sancțiuni împotriva Rusiei din cauza situației din Ucraina. Drept răspuns, autoritățile de la Moscova au restricționat importul de produse alimentare din țările occidentale, fiind interzisă carnea, mezelurile, peștele și fructele de mare, legumele, fructele și produsele lactate.

Fluxul de știri
0