Foaia de parcurs, ca mijloc de normalizare a schimburilor comerciale cu Rusia

© Sputnik / Евгений ПанасенкоФрукты
Фрукты - Sputnik Moldova
Abonare
Vicepremierul şi ministrul Economiei Octavian Calmâc a vorbit despre măsurile pe care intenţionează să le întreprindă Republica Moldova şi Federaţia Rusă pentru normalizarea cooperării comercial-economice între state.

CHIŞINĂU, 5 iulie — Sputnik. Foaia de parcurs trebuie să contribuie la soluţionarea problemelor Republicii Moldova în ceea ce priveşte relaţiile comerciale cu Rusia, consideră vicepremierul şi ministrul Economiei Octavian Calmâc.

Д.Рогозин провел заседание Военно-промышленной комиссии - Sputnik Moldova
Politică
Dmitrii Rogozin va lua cuvântul în Sovietul Suprem al nerecunoscutei RMN

Acesta a avut marţi o întrevedere cu vicepremierul Guvernului rus, reprezentantul special al preşedintelui Federaţiei Ruse în problema transnistreană, Dmitri Rogozin, aflat într-o vizită de lucru în Republica Moldova.

"În prezent, cel mai important lucru este definitivarea foii de parcurs, care va cuprinde toate elementele cheie de colaborare bilaterală în domeniul economic. S-a convenit ca experţii să definitiveze acest document în luna iulie curent, iar mai apoi să fie aprobat de către co-preşedinţii Comisiei interguvernamentale moldo-ruse pentru cooperare economică. Ulterior, foaia de parcurs va fi implementată", a declarat în cadrul briefingului Calmâc.

Acesta a subliniat că în ultimul timp evoluţia relaţiilor comerciale între Moldova şi Rusia a avut o linie descendentă.

"Observăm diminuarea atât a exportului, cât şi a importului. Evident, din diverse motive, exportul în Rusia s-a diminuat mai mult decât importul din Rusia. Sperăm că în viitorul apropiat vom depăşi acele greutăţi care le-am avut în procesul schimbului de mărfuri, a subliniat Calmâc.

Д.Рогозин провел заседание Военно-промышленной комиссии - Sputnik Moldova
Vicepremierul Rusiei dezvăluie scopul vizitei sale în Moldova

Potrivit lui, părţile au discutat în cadrul întrevederii nu doar despre problemele legate de schimburile comerciale, dar şi alte subiecte extrem de sensibile atât pentru Moldova, cât şi pentru Federaţia Rusă.

"Am discutat problema taxelor vamale pentru producţia moldovenească şi cerinţele căror trebuie să corespundă fructele şi legumele moldoveneşti, în speranţa că vom găsi acel compromis necesar pentru depăşirea acestei situaţii", a declarat Calmâc.

În afară de aceasta, părţile ai discutat despre circulaţia transportului, posibilitatea extinderii numărului companiilor din Republica Moldova care să tranziteze sau să exporte încărcături pe teritoriul Federaţiei Ruse sau a Uniunii Vamale. Au mai fost abordate subiecte ce ţin de sectorul energetic, dar şi posibilitatea cooperării vamale între state pentru simplificarea comerţului bilateral.

Fluxul de știri
0