Виноградник - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Vizita lui Rogozin la Chișinău și Tiraspol este un semnal diplomatic

© Sputnik / Sergei Mamontov / Trecere la banca de fotografiiЗаместитель председателя правительства РФ Дмитрий Рогозин
Заместитель председателя правительства РФ Дмитрий Рогозин - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
„Un salt de la minus la zero”, astfel a caracterizat Serghei Nazaria perspectivele vizitei în Moldova a vicepremierului rus Dmitri Rogozin. Ce conotaţii are aceasta vedeţi în materialul corespondentului Sputnik Moldova.

CHIȘINĂU, 5 iul — Sputnik. Vizita vicepremierului Rusiei, Dmitri Rogozin, în Moldova a este legată de tendința autorităților moldovene de a readuce mărfurile autohtone pe piața rusească și a avansa mai rapid în soluționarea diferendului transnistrean, a declarat pentru corespondentul Sputnik politologul, specialist în problemele internaționale, Nicolai Afanas.

Rogozin, care este şi reprezentantul special al președintelui Rusiei în Transnistria, sosește marți într-o vizită oficială în Moldova. Acesta va avea un șir de întrevederi cu politicieni de la Chișinău și Tiraspol.

Д.Рогозин провел заседание Военно-промышленной комиссии - Sputnik Moldova
Politică
Dmitrii Rogozin va lua cuvântul în Sovietul Suprem al nerecunoscutei RMN

„După întrevederile recente în formatul 5+2, a devenit evident faptul că fără Rusia, adică doar cu eforturile SUA, UE și OSCE, soluționarea problemei transnistrene este imposibilă", a menționat Afanas.

Potrivit acestuia, pornind de la atitudinea destul de critică a lui Rogozin față de acțiunile oficialităților de la Chișinău, vizita sa ar putea fi o aluzie diplomatică la faptul că Moscova apreciază cu o suficientă doză de critică politica autorităților RM.

„În caz contrar, în Moldova ar fi sosit un alt om de stat din Rusia", a adăugat Afanas.

Politologul Serghei Nazaria și-a exprimat părerea că, deoarece astăzi Chișinăul oficial  nu acţionează întotdeauna de sine stătător în ceea ce ţine de politicile externe, la ora actuală nu poate fi vorba de vreo apropiere concretă dintre Moldova și Rusia.

Приднестровье будет учиться по новым российским пособиям - Sputnik Moldova
Republica Moldova
OSCE: inițiativele Rusiei vor debloca negocierile cu privire la Transnistria

„De asemenea, în condițiile actuale nu poate fi vorba despre soluționarea problemei transnistrene. Singurul lucru pozitiv este că astfel de vizite fac ca Moscova și Chișinăul să revină la relațiile fără confruntări între țările noastre, aşa cum au fost acestea mulți ani la rând", a spus Nazaria.

Anterior, în martie curent, Moldova a fost vizitată de viceministrul de Externe al FR, Grigori Karasin. Ulterior a plecat la Moscova Andrei Galbur, vicepremier, ministru de Externe al RM. În cadrul Consiliului șefilor de guverne ai CSI a avut loc o întrevedere între cei doi premieri: Pavel Filip și Dmitri Medvedev.

Fluxul de știri
0