Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

OSCE: inițiativele Rusiei vor debloca negocierile cu privire la Transnistria

Abonare
Reprezentantul special al OSCE pentru reglementarea conflictului transnistrean, Cord Meier-Klodt, a efectuat o vizită în Transnistria.

TIRASPOL, 12 mai — Sputnik, Irina Leahova. Reprezentantul special al OSCE pentru reglementarea conflictului transnistrean, Cord Meier-Klodt, a apreciat pozitiv inițiativele Rusiei vizavi de avansarea în procesul de negocieri pentru reglementarea diferendului transnistrean.

Meier-Klodt s-a întâlnit la Tiraspol cu Vitali Ignatiev, ministrul în exercițiu al Afacerilor Externe al nerecunoscutei republici moldovenești nistrene. Ceu doi au căzut de acord că agenda viitoarelor negocieri privind reglementarea conflictului transnistrean trebuie să aibă un conținut concret.

„Partenerii internaționali, în special Federația Rusă, au prezentat propuneri constructive pentru avansarea în procesul de negocieri", a declarat Meier-Klodt în cadrul întrevederii cu Ignatiev.

Город Тирасполь - Sputnik Moldova
Republica Moldova
La Chişinău există voinţă politică de relansare a negocierilor în formatul „5+2”

La rândul său, șeful departamentului afacerilor externe transnistrean și-a exprimat recunoștința față de reprezentantul special al OSCE pentru faptul că acesta a subliniat inițiativa părții ruse, care a fost transmisă la mijlocul lunii martie tuturor participanților la soluționarea problemei transnistrene. Potrivit lui Ignatiev, această inițiativă conține trei blocuri de chestiuni foarte importante pentru dialogul la nivel politic al părților.

„Ele se referă la garanțiile acelor înțelegeri la care au ajuns părțile în procesul de negocieri și care trebuie să fie respectate, precum și la problemele ce țin de dosarele penale intentate pe motive politice, și la aspectele liberei circulații", a spus Ignatiev.

Acesta a menționat că toate aceste propuneri luate împreună reprezintă o bază bună pentru ca fiecare parte la procesul de negocieri să-și elaboreze și să-și determine poziția față de spectrul respectiv de probleme.

Meier-Klodt a amintit că, acum o lună, a avut loc o întâlnirea foarte reușită a mediatorilor și observatorilor în cadrul căreia toți au afirmat că sunt pregătiți să se întâlnească peste două luni la Berlin, într-o nouă rundă de negocieri în formatul „5+2".

Fluxul de știri
0