Reguli noi: permisiuni cu plată pentru intrarea cetăţenilor moldoveni în UE

© Sputnik / Sergei KirkachШенгенская виза
Шенгенская виза - Sputnik Moldova
Abonare
Noi propuneri pentru protejarea frontierelor UE sunt prevăzute în documentul „O Europă Puternică într-o lume nesigură" (Ein starkes Europa in einer unsicheren Welt), care a fost elaborate de Germania şi Franţa, în intenţia de a da un nou impuls dezvoltării Uniunii Europene după referendumul din Marea Britanie.

CHIŞINĂU, 3 iul — Sputnik. Pentru consolidarea UE, autorii documentului propun reforme complexe în sfera securităţii, politicii migraţionale şi economie. În ceea ce ţine de consolidarea frontierelor, se propune introducerea sistemului electornic de eliberare a permiselor speciale pentru cetăţenii acelor ţări care au regim liberalizat de vize cu UE.

Шенгенская виза - Sputnik Moldova
Regimul fără vize cu UE: peste trei mii de moldoveni au fost întorşi de la vamă

Documentul prevede crearea sistemului electronic european de permise pentru intrare ESTA pentru cetăţenii ţărilor din afara UE, care au stabilite regim de circulaţie fără vize, doar în baza paşaportului străin. Este vorba de procedura similară celei pe care o respectă persoanele care merg în SUA sau Australia în baza programului fără vize. ESTA este un sistem automat care ajută să determine dacă solicitantul permisului are dreptul de intrare în ţările indicate.

Totodată, solicitarea permisului de călătorie prin ESTA se depune cu cel puţin 72 de ore înainte şi este contra cost. Spre exemplu, pentru depunerea solicitării ESTA pentru intrarea în SUA este necesar achitarea sumei de 14 dolari.

Mass-media europene informează că proiectul cu denumirea „O Europă Puternică într-o lume nesigură" a fost pregătit de miniştrii de Externe ai Germaniei şi Franţei, Frank-Walter Steinmeier şi, respectiv, Jean-Marc Eyraud.

Postul TV de stat polonez TVP anunţă că documentul va fi prezentat de către ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, la întrevederea cu şefii diplomaţiilor ţărilor Visegrad (Cehia, Polonia, Slovacia şi Ungaria), luni, la Praga.

Fluxul de știri
0