Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Transferurile băneşti din străinătate în continuă scădere. Există o explicaţie

© Sputnik / Evgheni PanasencoБанк
Банк - Sputnik Moldova
Abonare
Potrivit BNM, transferurile de mijloace băneşti din străinătate au scăzut parţial şi din cauza fluctuaţiei cursului de schimb al valutelor originale față de dolarul SUA.

CHIŞINĂU, 3 iul — Sputnik. Potrivit datelor prezentate de Banca Naţională a Moldovei, în luna mai 2016, moldovenii aflaţi la muncă peste hotare au transferat prin intermediul băncilor licențiate mijloace bănești în valoare netă de 88.46 milioane de dolari americani. Această sumă este în scădere cu 10.9 la sută față de luna mai 2015.

„Fluctuațiile cursului de schimb al valutelor originale față de dolarul SUA au contribuit cu 2.8 puncte procentuale la scăderea totală a transferurilor în mai 2016", precizează BNM.

Денежные купюры - Sputnik Moldova
Banca Naţională explică de ce scad transferurile băneşti de peste hotare

Totodată, diminuarea efectivă a transferurilor (eliminându-se efectul cursului de schimb prin recalcularea sumelor la cursul perioadei respective a anului precedent) a constituit 8.1 la sută

Transferurile de mijloace băneşti din străinătate efectuate în favoarea persoanelor fizice (rezidente şi nerezidente) reprezintă sumele de bani remise în ţară prin intermediul sistemului bancar naţional, inclusiv prin sistemele de transfer internaţional de bani. Transferurile nete conțin datele pe sistemele de remitere de bani în bază de clearing dintre sistem şi banca licenţiată (soldul dintre intrări şi ieşiri). Datele sunt comparabile cu cele publicate anterior (anii 2007-2013). Transferurile brute conțin sumele transferurilor prin sistemele de remitere de bani eliberate persoanelor fizice.

Sumele sunt recalculate din valuta originală a transferului în dolari SUA la cursul oficial al BNM la data efectuării transferului. De menţionat că atât provenienţa, cât şi destinaţia acestor sume pot fi diferite. Ele includ, pe lângă remiterile migranţilor moldoveni ce muncesc peste hotarele ţării, şi alte transferuri valutare. Datele nu includ decontările băncilor din partea stângă a Nistrului.

Fluxul de știri
0