Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Banca Naţională explică de ce scad transferurile băneşti de peste hotare

© Sputnik / Mikhail KutuzovДенежные купюры
Денежные купюры - Sputnik Moldova
Abonare
Transferurile băneşti au s-au redus atât din cauza fluctuaţiei valutelor faţă de dolar, cât şi a diminuării efective a acestora.

CHIŞINĂU, 2 apr — Sputnik. Banca Naţională a Moldovei (BNM) a comunicat că în luna februarie 2016, prin intermediul băncilor licențiate au fost transferate din străinătate în favoarea persoanelor fizice mijloace bănești în valoare netă de 73.15 milioane de dolari americani (în scădere cu 8.1 la sută față de februarie 2015).

„Fluctuațiile cursului de schimb al valutelor originale față de dolarul SUA au contribuit cu 2.9 puncte procentuale la scăderea totală a transferurilor în februarie 2016, în timp ce diminuarea efectivă a transferurilor (eliminându-se efectul cursului de schimb prin recalcularea sumelor la cursul perioadei respective a anului precedent) a constituit 5.2 la sută", explică BNM.

Rubla, Dolar SUA, Денежные купюры России и США - Sputnik Moldova
Moldova este pe locul 7 între țările CSI la volumul transferurilor din FR

Transferurile de mijloace băneşti din străinătate efectuate în favoarea persoanelor fizice (rezidente şi nerezidente) reprezintă sumele de bani remise în ţară prin intermediul sistemului bancar naţional, inclusiv prin sistemele de transfer internaţional de bani.

Sumele sunt recalculate din valuta originală a transferului în dolari SUA la cursul oficial al BNM la data efectuării transferului. De menţionat că atât provenienţa, cât şi destinaţia acestor sume pot fi diferite. Ele includ, pe lângă remiterile migranţilor moldoveni ce muncesc peste hotarele ţării, şi alte transferuri valutare. Datele nu includ decontările băncilor din partea stângă a Nistrului.

Fluxul de știri
0