Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Ce se va întâmpla după condamnarea lui Vlad Filat

© Sputnik / Мирослав РотарьВлад Филат
Влад Филат - Sputnik Moldova
Abonare
Pentru prima dată în istoria țării noastre, un fost premier a ajuns pe banca acuzaților. Cel mai probabil, acesta va fi condamnat la peste zece ani de închisoare. După pronunțarea sentinței, Filat va face câțiva pași regizați împreună cu cei care au grijă de ceea ce a mai rămas din imaginea fostului prim-ministru.

Întâi de toate, ne putem aștepta că Vlad Filat va arunca câteva vorbe pentru presă, dacă va fi în stare fizic și emoțional să o facă. Sau cel puțin pe pagina sa de Facebook va fi publicat un mesaj din partea acestuia, în care condamnatul se erija în victimă a regimului pe care, din păcate, nu a avut curaj suficient să-l distrugă la timpul potrivit. De asemenea Vlad Filat se va prezenta drept un deținut politic, dar şi victimă a injustiției moldovenești.

Avocații lui Vlad Filat deja au pregătit declarațiile de după pronunțarea sentinței de condamnare. Aceștia vor anunța că, de îndată ce vor primi hotărârea Judecătoriei Buiucani, o vor ataca la Curtea de Apel. Ei vor califica hotărârea drept una abuzivă, bazată pe probe insuficiente și pe presupunerilor procurorilor.

Влад Филат - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Ultimul cuvânt al lui Filat, înainte de a dispărea din vizorul opiniei publice

Ar fi de presupus că vor reacţiona și unii dintre colegii de partid ai lui Vlad Filat. Mai puțin probabilă este o reacție oficială a proaspătului președinte al PLDM, Viorel Cibotaru.

Ne putem aștepta că procesul la Curtea de Apel în cazul lui Vlad Filat se va încheia mult mai rapid decât în prima instanță și este puțin probabil ca această instanță să îl achite pe fostul premier sau să-i reducă din termenul pedepsei.

Va urma, bineînțeles, un recurs la Curea Supremă de Justiție, unde sentința de condamnare, cel mai probabil, va fi menținută.

Astfel, dosarul fostului premier Vlad Filat ar putea să ajungă și la CEDO. Aici este marea necunoscută. Avocații lui Vlad Filat nu-și vor permite să meargă la Strasbourg dacă nu vor avea siguranța că ar putea să câștige acolo măcar ceva. Totodată, cel puțin un lucru este cert, legat de CEDO: Moldova ar putea să fie condamnată pentru că Filat este nevoit să facă pușcărie în condiții de detenție inferioare standardelor europene. Numai că Filat trebuie să recunoască faptul că țara aceasta nu a avut de câștigat prea multe de pe urma faptului că dânsul a fost premier. Republica Moldova nu a devenit mai bogată, chiar dacă i-a plătit câțiva ani buni salariu de premier lui Filat. Astfel, dacă țara nu are bani pentru drumuri, spitale, școli, grădinițe etc., nu-i are nici pentru construcția de penitenciare la standarde europene.

Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu opinia redacţiei.

Fluxul de știri
0