Ultimul cuvânt al lui Vladimir Filat

© Sputnik / Vladimir PolusatovЭкс-премьер-министр, глава ЛДПМ Владимир Филат
Экс-премьер-министр, глава ЛДПМ Владимир Филат - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Filat a fost reținut de procurorii anticorupție la 15 octombrie anul trecut, imediat ce Parlamentul i-a retras imunitatea de deputat. În ultimul său discurs de la tribuna forului legislativ, liberal-democratul a promis dezvăluiri ce vor face ca sistemul politic moldovenesc ”să sară în aer”.

CHIȘINĂU, 27 iun – Sputnik. Luni, la ora 12.00, la Judecătoria Buiucani din Chișinău, este stabilită una dintre ultimele ședințe de judecată în dosarul ex-premierului Vladimir Filat. 

Влад Филат 14.06.2016 - Sputnik Moldova
Vezi câți ani de închisoare au cerut procurorii pentru Vlad Filat

Fostul lider al PLDM este acuzat de corupere pasivă și trafic de influență. Organul de urmărire penală a solicitat în instanță pentru Vlad Filat o pedeapsă de 19 ani de închisoare, cu confiscarea averii dobândite ilicit și privarea de dreptul de a ocupa funcții de răspundere pe o perioadă de 5 ani.

Filat a fost reținut de procurorii anticorupție la 15 octombrie anul trecut, imediat ce Parlamentul i-a retras imunitatea de deputat. În ultimul său discurs de la tribuna forului legislativ, liberal-democratul a promis dezvăluiri ce vor face ca sistemul politic moldovenesc ”să sară în aer”.

În aproape nouă luni de detenție preventivă, Filat nu a făcut nicio destăinuire din cele promise. În postările sale pe o rețea de socializare, scrise de soția sa, Filat îl acuză pe democratul Vladimir Plahotniuc de cele ce i se întâmplă, fără a prezenta dovezile și argumentele promise.

Filat a recunoscut în ultima sa postare că el este unul din autorii a ceea ce se întâmplă în Moldova și a situației în care a ajuns țara.

”Regret că am fost și eu complice a ceea ce s-a întâmplat”,  a scris Filat.

Opinia publică și clasa politică a așteptat însă ca Filat să vorbească. Întrebat de ce tace, în timp ce era escortat pe coridoarele Judecătoriei de la Buiucani, acesta a declarat că concluziile vor fi făcute mai târziu.

Vlad Filat în avion - Sputnik Moldova
Averea lui Vlad Filat care ar putea fi confiscată

Filat a refuzat până acum să vorbească în instanță și să discute cu procurorii. Ziua de luni, când în instanță i se va oferi ultimul cuvânt, ar putea fi la fel de ”tăcută” pentru Filat. Avocatul său a pregătit deja terenul pentru un asemenea scenariu, anunțând că clientul său este slăbit în urma grevei foamei și că nu este clar dacă va putea vorbi.

Potrivit Codului de procedură civilă, după ce inclupatul își ține ultimul cuvânt în fața instanței, magistrații se retrag pentru deliberări și pentru  a anunța sentința. În cazul în care judecătorii vor satisface cererea procurorilor, Filat nu va mai avea șanse să apară în fața opiniei publice cu declarațiile promise atât de insistent acum nouă luni de la tribuna Parlamentului. 


Fluxul de știri
0