Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Mediul de afaceri în dialog cu premierul. Ce au cerut antreprenorii

© Guvernul RMguvern, mediul de afaceri
guvern, mediul de afaceri - Sputnik Moldova
Abonare

CHIŞINĂU, 25 iun – Sputnik. Premierul Pavel Filip a avut, sâmbătă, o şedinţă de lucru cu participarea reprezentanţilor Asociației Businessului European (EBA), care reprezintă un spectru larg de companii şi pe cei mai mari investitori din Republica Moldova.

Şeful Executivului a menţionat că întrunirea are scopul de a afla din prima sursă percepția reprezentanților EBA referitor la evoluția mediului de afaceri, de a vedea opinia lor referitor la activitatea Guvernului şi de a stabili acţiunile de colaborare în vederea atingerii obiectivelor trasate.

Pavel Filip a trecut în revistă priorităţile Guvernului în domeniul social-economic, subliniind faptul că, în prezent, există o voinţă şi determinare foarte puternică din partea echipei guvernamentale pentru promovarea adevăratelor reforme, dar şi o conlucrare eficientă cu Legislativul, astfel încât s-a reuşit avansarea esenţială pe mai multe direcţii. 

„Un obiectiv important este Acordul cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), ceea ce va însemna şi deblocarea finanţărilor de la alţi parteneri de dezvoltare ai Republicii Moldova. Suntem pregătiţi pentru negocierile cu echipa de experţi FMI, care va veni la Chişinău la începutul lunii iulie. Ştim ce avem de făcut în perioada imediat următoare şi acum este important să avem stabilitate şi previzibilitate, inclusiv pentru a asigura condiţii favorabile dezvoltării mediului de afaceri şi atragerii investiţiilor în economia ţării”, a specificat prim-ministrul.

Un subiect important al discuţiei a vizat activitatea Consiliului Economic, reuşitele şi problemele care există în promovarea ideilor exprimate de reprezentanţii mediului de afaceri în dialogul cu autorităţile centrale. 

Mariana Rufa, Director Executiv EBA Moldova, a prezentat o analiză a situaţiei şi viziunea membrilor asociaţiei pe acest subiect. În opinia EBA, platforma de comunicare în cadrul Consiliului Economic este una utilă şi necesară, având în prezent două grupuri de lucru: primul se axează pe eliminarea constrângerilor în afaceri, iar cel de-a doilea – pe facilitarea comerţului transfrontalier.

Павел Филип - Sputnik Moldova
Filip ademenește investitorii cu o industrie dulce

 Participanţii la şedinţă au remarcat faptul că mediul de afaceri observă în ultima perioadă  mai multe aspecte pozitive în activitatea Guvernului şi au venit cu o serie de propuneri privind eliminarea vulnerabilităţilor din sistemul economic al ţării. Ei au optat pentru promovarea cât mai urgentă a măsurilor de modificare a legislaţiei privind controalele de stat şi implementarea Registrului unic al controalelor de stat, dar şi pentru realizarea reformei actelor permisive. 

De asemenea, s-a discutat despre măsurile de consolidare a sistemului bancar şi de sporire a încrederii în sectorul financiar al Republicii Moldova – un element esenţial pentru dezvoltarea investiţiilor. 

Pe agenda discuţiilor au fost, de asemenea, subiecte ce vizează dezvoltarea sectorului tehnologiilor informaţionale, reforma administraţiei publice şi consolidarea capacităţilor instituţionale ale structurilor statului.

Interlocutorii au convenit asupra menţinerii unui dialog permanent, inclusiv pe platforma Consiliului Economic, pentru a asigura un parteneriat veritabil între sectorul public și cel privat, în scopul susţinerii mediului de afaceri, atragerii investiţiilor şi dezvoltării social-economice a ţării noastre.


Fluxul de știri
0