Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Moldova va avea o nouă strategie de securitate națională

© Sputnik / Мирослав РотарьPreședenție
Președenție - Sputnik Moldova
Abonare
În cadrul ședinței Consiliului Suprem de Securitate a fost discutată proiectul noii strategii de securitate națională a Moldovei, dar și planul acțiunilor de mai departe ale autorităților statului.

CHIȘINĂU, 21 iun — Sputnik. În Moldova este discutat Proiectul noii Strategii a Securității Naționale, a declarat marți pentru jurnaliști consilierul şefului statului pe probleme de apărare și securitate națională, Alexei Barbăneagră.

Potrivit acestuia, strategia securității naționale este un document foarte important, la care se vor orienta alte structuri ale statului.

"Acesta este un document strategic. Multe țări au adoptat asemenea strategii, care corespund situației de moment. Printre statele care au adoptat strategii de securitate națională se numără România, Țările Baltice, Ucraina, Rusia, SUA și altele", a spus funcționarul.

БТР-80 - советская боевая машина, которая была на вооружении в годы Афганской войны. - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Generalii americani au fost informaţi despre sistemul de securitate al Moldovei

După cum consideră Barbăneagră, scopurile principale ale acestui document sunt lupta cu corupția, soluţionarea prolemei transnistrene și a problemelor din sectorul bancar, dar și multe altele.

Șeful comisiei parlamentare pentru securitate națională, deputatul Veaceslav Untilă a precizat că Moldova are nevoie vitală de o asemenea strategie. Potrivit acestuia, situația geopolitică s-a schimbat comparativ cu anul 2011.

"Este vorba despre războiul informațional, despre interesul sporit al Rusiei în această zonă, despre criza bancară, despre securitatea energetică. Nu putem fi dependenți doar de o sursă, pentru că mai există și altele — este vorba despre gazul și energia electrică din România. Noi am găsit soluţii pentru toate problemele", a spus funcționarul.

Untilă a subliniat că documentul urmează să fie perfectat de guvern și comisiile parlamentare.

Fluxul de știri
0