Confirmare șocantă: ți-a expirat pașaportul, ți-a „expirat” și cetățenia română

© cazacu21.roPașaport român
Pașaport român - Sputnik Moldova
Abonare
Direcția Generală de Pașapoarte București expediat un răspuns oficial pentru Sputnik Moldova referitor la situația ambarasantă în care se află mai mulți cetățeni ai Republicii Moldova cărora li s-a refuzat prelungirea pașaportului românesc pe care îl dețineau în mod legal, motivând că „un pașaport expirat nu face dovada cetățeniei române".

CHIȘINĂU, 17 iun — Sputnik. Mai multor moldoveni, care dețin pașapoarte românești și doresc să le prelungească odată cu expirarea perioadei de valabilitate a acestora, li s-a refuzat acest serviciu, deoarece nu dețin și cetățenia română.

Cetățenie română - Sputnik Moldova
Exclusiv: ce facem cu pașapoartele românești expirate. ANC caută soluții

Este cazul acelor persoane care au perfectat certificatele de naștere și pașapoartele românești, fiind minori, în baza documentelor de cetățenie ale părinților, dar nu au fost trecuți în unul dintre certificatele de cetățenie ale acestora.

În lipsa unei adeverințe de cetățenie, autoritățile române refuză să prelungească valabilitatea pașapoartelor, iar cetățenii sunt trimiși să depună un dosar pentru redobândirea cetățeniei.

Într-un răspuns oferit de Direcția Generală de Pașapoarte Bucureşti corespondentului Sputnik se arată că „în prezent valabilitatea pașapoartelor românești nu se mai prelungește, ci se eliberează un nou pașaport, iar pentru obținerea unui pașaport românesc este necesar ca solicitantul să facă dovada cetățeniei cu unul din documentele reglementate de articolul 22 din Legea cetățeniei".

„Precizăm că, certificatul de naștere nu face dovada cetățeniei române în cazul minorului care a împlinit vârsta de 14 ani", a mai notat în răspunsul său Direcția Generală de Pașapoarte București.

Pașaport românesc - Sputnik Moldova
Confirmat oficial: mii de moldoveni nu mai pot prelungi pașapoartele românești

Direcţia subliniază că au fost mai multe cazuri în care instanțele au respins cererile cetățenilor care au primit refuz la prelungirea pașapoartelor, catalogându-le drept nefondate, menționând că „reclamantul nu a dobândit cetățenia română prin procedura reglementată de Legea nr. 21/1991 în fața autorității competente și anume ANC".

Autoritatea Națională pentru Cetățenie a menționat anterior în exclusivitate pentru Sputnik că „dacă minorul nu a fost inclus în certificatele de cetățenie ale părinților, […] atunci părinții, cetățeni români, pot solicita transcrierea certificatului de naștere al minorului în registrele de stare civilă române".

Mai jos dăm integral textul răspunsului:
"Urmare a solicitării dumneavoastră adresată Direcţiei Generale de Paşapoarte prin intermediul poştei electronice şi înregistrată cu nr. 2326798 din 02.06.2016, în conformitate cu prevederile Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, cu modificările şi completările ulterioare, vă comunicăm următoarele:
— Potrivit Legii nr. 248/2005, paşapoartele româneşti se eliberează doar cetăţenilor români, astfel încât la solicitarea unui asemenea document solicitantul trebuie să facă dovada cetăţeniei române, conform Legii nr. 21/1991 a cetăţeniei române, republicată şi actualizată;
— Singurele modalităţi de dobândire a cetăţeniei române de către minori sunt cele stabilite în mod exclusiv de legea specială, şi anume de Legea nr. 21/1991, republicată şi actualizată, sens în care, în cazul în care un singur părinte dobândeşte cetăţenia română, dispoziţiile art. 9 alin. (2) din Legea cetăţeniei române stabilesc, în privinţa minorilor, condiţiile necesare a fi îndeplinite în cadrul procedurii desfăşurate în faţa autorităţilor competente în materie de cetăţenie, respectiv, atât acordul celuilalt părinte în vederea dobândirii cetăţeniei române de către minor cât şi consimţământul minorului care a împlinit vârsta de 14 ani pentru dobândirea cetăţeniei române;
— În prezent valabilitatea paşapoartelor româneşti nu se mai prelungeşte, ci se eliberează un nou paşaport, iar pentru obţinerea unui paşaport românesc este necesar ca solicitantul să facă dovada cetăţeniei române cu unul din documentele reglementate de art. 22 din Legea cetăţeniei române. Precizăm că, certificatul de naştere nu face dovada cetăţeniei române în cazul minorului care a împlinit vârsta de 14 ani;
— Potrivit jurisprudenţei în materie, un paşaport care a fost eliberat de autorităţile române, a cărui valabilitate a încetat nu poate face dovada cetăţeniei române întrucât acesta şi-a încetat efectele ca urmare a expirării (sentinţa civilă nr. 213 pronunţată de Curtea de Apel Braşov la data de 28.10.2011, care a fost menţinută prin decizia civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie nr. 6368/26.09.2013);
— Precizăm că, în privinţa minorilor neincluşi în Ordinul Preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie/certificatul de cetăţenie al unui părinte, instanţele de judecată s-au pronunţat în nenumărate rânduri în sensul că pentru aceştia trebuie urmată procedura reglementată de art. 9 alin. (2) din Legea cetăţeniei române. Cu titlu de exemplu, precizăm că, într-o cauză aflată pe rolul Tribunalului Bucureşti, instanţa de judecată, interpretând, în raportul juridic dedus judecăţii, dispoziţiile art. 9 din Legea nr. 21/1991 a cetăţeniei române, cu modificările şi completările ulterioare, a respins ca neîntemeiată cererea unei persoane aflată în situaţia analizată şi a concluzionat că,,reclamantul nu a dobândit cetăţenia română prin procedura reglementată de Legea nr. 21/1991 în faţa autorităţii competente şi anume ANC."

Fluxul de știri
0