Confirmat oficial: mii de moldoveni nu mai pot prelungi pașapoartele românești

© diez.mdPașaport românesc
Pașaport românesc - Sputnik Moldova
Abonare
Sute de cetățeni moldoveni au primit refuz de prelungire a pașapoartelor românesc pe motiv că nu deţin cetățenia română.

CHIȘINĂU, 2 iun — Sputnik. Autoritatea Națională pentru Cetățenie(ANC) a confirmat celor cărora li s-a refuzat prelungirea pașapoartelor româneşti le-au fost încălcate drepturile, informează moldova.org.

Pașaport român - Sputnik Moldova
ȘOC: pașaportul românesc expirat nu poate fi prelungit. Scandalul cetățeniei

Sute de cetățeni moldoveni au primit refuz de prelungire a pașapoartelor româneşti pe motiv că nu au cetățenie română. Persoanele vizate în această procedură sunt cele care au obținut certificatul de naștere și pașaportul român când erau minori, odată cu solicitarea și obținerea cetățeniei române de către părinții lor.

Astfel, dacă minorul nu a fost inclus în certificatul de cetățenie al unuia dintre părinții care au primit cetățenia română, cererea de prelungire a valabilității pașaportului va fi respinsă.

„Situația a fost creată de un conflict între ANC și Direcția Generală de Pașapoarte. O parte dintre cetățenii care au primit refuz la perfectarea actelor așteaptă ca această problemă să fie soluționată, în timp ce cealaltă parte s-a resemnat și a depus dosarul pentru redobândire a cetățeniei române — deși dețin un certificat de naștere și pașaport românesc", precizează sursa citată.

Potrivit articolului 9 din „Legea cetățeniei române„, pe care se bazează ANC, „(4) În cazul în care minorul a dobândit cetățenia româna în condițiile alin. (1) sau (2) și nu a fost inclus în certificatul de cetățenie al părintelui sau nu i s-a eliberat certificat de cetățenie potrivit dispozițiilor art. 20 alin. (5) sau (7), părinții sau, după caz, părintele, cetățeni români, pot solicita transcrierea ori înscrierea în registrele de stare civilă române a certificatelor sau extraselor de stare civilă eliberate de autoritățile străine în condițiile Legii nr. 119/1996*) cu privire la actele de stare civilă, republicată".

Totodată, este de menționat că, potrivit aceleiași legi, „(5) Copilul care a împlinit vârsta de 14 ani poate formula în nume propriu cererea de transcriere sau înscriere a certificatului ori extrasului de naștere. În acest caz, dovada cetățeniei minorului se face cu cartea de identitate sau pașaportul emisă/emis de autoritățile române părintelui ori cu certificatul prevăzut la art. 20 alin. (4).

În pofida acestui fapt, Direcția Generală de Pașapoarte refuză eliberarea actelor noi persoanelor care au obținut cetățenia română fiind minori și nu sunt înscriși în adeverințele de cetățenie ale părinților.

Fluxul de știri
0