Exclusiv: ce facem cu pașapoartele românești expirate. ANC caută soluții

© media.publika.mdCetățenie română
Cetățenie română - Sputnik Moldova
Abonare
Ministerul Justiției, Autoritatea Națională pentru Cetățenie (ANC) și toate instituțiile implicate în respingerea prelungirii pașapoartelor românești ale cetățenilor din Republica Moldova lucrează la o propunere legislativă pentru soluționarea situației.

BUCUREȘTI, 8 iunie — Sputnik. În cazul în care minorul nu a fost inclus în certificatele de cetățenie ale părinților, atunci părinții pot cere transcrierea certificatului de naștere al minorului în registrele de stare civilă române.

Pașaport românesc - Sputnik Moldova
Confirmat oficial: mii de moldoveni nu mai pot prelungi pașapoartele românești

Săptămâna trecută sute de cetățeni moldoveni au primit refuz de prelungire a pașapoartelor românești pe motiv că nu dețin cetățenia română. În urma sesizărilor făcute, Ministerul Justiției, Autoritatea Națională pentru Cetățenie (ANC) și instituțiile implicate în respingerea prelungirii pașapoartelor românești ale cetățenilor din Republica Moldova lucrează la o propunere legislativă pentru soluționarea situației.

Persoanele majore cărora li s-a refuzat prelungirea pașaportului românesc pe motiv că nu au cetățenie română s-au regăsit în ipoteza prevăzută de art. 9 alin. (1) (copilul născut din părinți cetățeni străini sau fără cetățenie și care nu a împlinit vârsta de 18 ani dobândește cetățenia română o dată cu părinții săi). Coroborat cu art. 4 lit. c) din Legea cetățeniei române nr. 21/1991, copilul care nu a împlinit vârsta de 18 ani, dobândește cetățenia română o dată cu părinții săi, dacă aceștia au solicitat redobândirea cetățeniei române și pentru minor.

"Dacă minorul nu a fost inclus în certificatele de cetățenie ale părinților, […] atunci părinții, cetățeni români, pot solicita transcrierea certificatului de naștere al minorului în registrele de stare civilă române", a transmis ANC în exclusivitate pentru Sputnik.

Pașaport român - Sputnik Moldova
ȘOC: pașaportul românesc expirat nu poate fi prelungit. Scandalul cetățeniei

Totodată, Autoritatea Națională pentru Cetățenie a precizat că are o bună colaborare atât cu Direcția Generală de Pașapoarte sau Direcția pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date, cât și cu celelalte instituții cu care conlucrează.

ANC mai menționează că alin. 4 și 5 ale art. 9 au fost introduse prin Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 147/04.11.2005, pentru modificarea și completarea Legii cetățeniei române nr. 21/1991, publicată în Monitorul Oficial nr. 765/13.11.2008, iar ultimele modificări ale Legii cetățeniei române au fost operate prin Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 37/09.09.2015, publicată în Monitorul Oficial nr. 697/15.09.2015, dar nu referitoare la acest aspect, al redobândirii, de către minori, a cetățeniei române o dată cu părinții.

Fluxul de știri
0