Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Cum se va încheia lupta unui potențial candidat contra panourilor electorale

© Valeriu Ghilețchi/FacebookValeriu Ghilețchi
Valeriu Ghilețchi - Sputnik Moldova
Abonare
Chiar dacă inițiativa inițial nu părea să fi fost luată în serios, la aceasta a reacționat însuși președintele CEC, Iurie Ciocan, care a susținut-o și a declarant-o "progresistă".

CHIȘINĂU, 14 iun – Sputnik. Unul dintre potențialii candidați la funcția de președinte al Republicii Moldova, deputatul Valeriu Ghilețchi, a înregistrat recent o inițiativă legislativă care urmărește excluderea unui șir de posibilități de utilizare de către concurenții electorali a panourilor publicitare, precum și limitarea strictă a spațiului ce poate fi ocupat de afișele unui concurent electoral în locurile autorizate.

Chiar dacă inițiativa inițial nu părea să fi fost luată în serios, la aceasta a reacționat însuși președintele CEC, Iurie Ciocan, care a susținut-o și a declarant-o progresistă.

Valeriu Ghilețchi în studioul Sputnik Moldova - Sputnik Moldova
Societate
Valeriu Ghilețchi, despre problema drepturilor copilului în UE (Video)

Corespondentul Sputnik a discutat cu autorul inițiativei despre șansele ca aceasta să fie adoptată, dar și despre opinia altor deputați față de acest proiect de lege.

”Inițiativa legislativă a fost semnată de alți șapte colegi și înregistrată sub nr. 261 din 09.06.2016. Încă nu am reușit să aflu opinia altor grupuri parlamentare, dar cred că există șanse reale ca ea să fie susținută. Inițiativa se bazează pe experiența altor state cum ar fi cele baltice, iar cel mai recent exemplu este cel al alegerilor locale din România. Ieri, într-adevăr, am avut o discuție cu Președintele Comisiei Electorale Centrale pe această temă. M-am bucurat să aud că CEC-ul salută această inițiativă. Fiind la ședința Comisiei de la Veneția, Dl Ciocan mi-a spus că a avut ocazia să-i întrebe pe colegii români despre modul cum a fost recepționată această modificare recentă la Codul Electoral. Cetățenii români au fost încântați de această modificarea, ceea ce arată o dată în plus că suntem pe o cale bună”, a declarat Valeriu Ghilețchi.

Referindu-se a momentul când inițiativa ar putea să fie introdusă pe ordinea de zi a Parlamentului această inițiativă, deputatul a spus că săptămâna aceasta intenționează să discute cu liderii altor grupuri parlamentare despre acest proiect de lege.

”Ideal ar fi ca proiectul să fie examinat cât mai curând în prima lectură, iar în lectura a doua să fie comasat cu proiectul de modificare a Codului Electoral în ce privește alegerea Președintelui republicii. Un termen limită ar fi să fie examinat până la sfârșitul actualei sesiuni parlamentare. În curând va fi lansată și o petiție on-line pentru a aduna semnături în sprijinul acestei inițiative legislative. Sper mult că se va aduna un suport popular considerabil”, a declarat autorul inițiativei.

Подсчет голосов на президентских выборах в Армении - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Comisia de la Veneția s-a pronunțat în privinţa alegerile prezidențiale din RM

Corespondentul Sputnik a întrebat și dacă acest proiect de lege a fost înaintat în legătură cu faptul că Valeriu Ghilețchi anunțase anterior că ar putea să candideze la funcția de președinte.

Legislatorula declarat că a înaintat proiectul de lege ”fiind mânat, în primul rând, de dorința de a avea o campanie cât mai corectă atât din punct de vedere a candidaților, cât și a alegătorilor”.

Potrivit lui Ghilețchi, ”experiența electorală ne arată că „ambalajele electorale” duc electoratul cu ușurință în eroare. Aspectul financiar, de asemenea, este important de a fi luat în considerare din motiv că partidele politice vor fi finanțate de la bugetul de stat începând cu anul 2017”.

”Totuși cel mai important lucru este ca cetățenii să aibă posibilitatea să facă o alegere bazându-se pe cunoașterea reală a candidatului, nu pe o impresie superficială promovată de un panou electoral. Trebuie să recunosc că am luat în calcul și participarea mea în aceste alegeri. Doar că acest lucru m-a făcut să reflectez suplimentar la bunele practici electorale, pe care am putea să le preluăm în vederea organizării unei campanii electorale corecte și imparțiale. Dezbaterile electorale și întâlnirile cu cetățenii trebuie să fie elementele cheie ale campaniilor electorale, dacă dorim cu adevărat să-i alegem pe cei mai buni”, a conchis deputatul.

Fluxul de știri
0